Снимка: Bulgaria ON AIR

Юрист по образование, но иноватор по душа - това е историята на Иван Тодоров. Той е професор по административно право, но за изобретението си получава европейски патент за система, при която чорапите не се смъкват до глезена. В студиото на “България сутрин” Тодоров разказа повече за идеята си.

"Налага ми се да нося костюм през по-голямата част от времето. Използвам маркови чорапи, които са с по-голямо съдържание на памук. Забелязах, че редовно ми се смъкват надолу. Причината е проста. Човешкият крак, над глезена, има клиновидна форма. Когато има стягаща лента, силите се разделят на две и една от силите действа надолу. Това неминуемо смъква чорапа", сподели Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Досадното смъкване на чорапите провокира юриста да създаде свое изобретение.

"При всички чорапи стягащата лента е отгоре. Реших, че стягащата лента трябва да отиде отдолу. Надгорната част се сдвоява. Правят се две или три степени на компресия, като най-слаба е компресията в най-горната част. Поради тази комбинация - държане на лентата долу, две степени на компресия и сдвояването, чорапът не се смъква", разкри проф. Тодоров.

За да може изобретението му да получи патент, трябва да мине обичайна процедура, която отнема около две години. През това време се установява дали този продукт е световна новост.

"Европейското патентно ведомство е много стриктно. Прави щателна проверка в целия свят", уточни проф. Тодоров.

Въпреки че е получил патента си на 15 май, юристът мисли как да усъвършенства изобретението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase