Кадър от филма "Социалната мрежа"; Снимка: outnow.ch
fallback

Много млади хора, след като се дипломират, започват да си търсят работа в големите корпорации, където се набират и повече кадри. Те обаче често не се замислят, че тези компании ще им изискват хиляди неща – дипломи, опит, детайлна автобиография и т. н. От друга страна, малките, наскоро стартирали фирми, не са толкова взискателни към кандидатите си (поне не официално).

Те биха разгледали CV-то ви дори да има някои пропуски в него, освен това те няма да го изучават из основи, както ще направят хората от отдел „човешки ресурси“ в голямата корпорация. Ето защо е много по-лесно да започнете работа в малка фирма и там да натрупате своя първоначален опит в дадената сфера.

Ето и 8 причини защо е по-добре да започнете работа в малка фирма:

1. Вие ще растете заедно с компанията.

Ако имате късмет да започнете работа в малка компания, която обаче има голямо бъдеще, след няколко години вие ще успеете да израснете заедно със самата компания. Тя ще върви нагоре, вие също и скоро можете да започнете да плувате в едно езеро с големите риби.

2. В малките фирми има по-слаба конкуренция.

В малките компании екипите са по-малобройни (в сравнение с големите). Там няма строги правила за растеж и оцеляване в индустрията, каквито има в големите компании. През повечето от времето вие ще се чувствате така, сякаш работите в екип или в семеен бизнес, а в корпорацията ще чувствате съперничество от всяка страна.

3. Ще се чувствате по-близки с колегите си.

В малките фирми има определено ниво на другарство и разбирателство, изградено с течение на времето. В началните етапи на кариерата ви за вас би било доста добре да попаднете в една приветлива работна атмосфера, а не в обстановка от типа „сървайвър“. Малките фирми нямат нужда от тиймбилдинг, просто защото хората успяват да се опознаят по-добре.
Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Flex

преди 9 години

Мхм, всичко опира до фирмата/позицията. Аз съм в такава от близо 15 години и в общи линии и 8-те точки си важат, не бих припарил до някоя от големите в бранша. Просто статията не трябва да е толкова генерализирана, но има случаи, в които е абсолютно вярна.

6

т.Атанасов

преди 9 години

Много мразя, когато лици пишат "наукообразно" статии. Госпожо Драгоева, нищо от това, което сте написали не е адекватно. От статията Ви лъха некомпетентност и тотално неразбиране на бизнес средата в България! Моля , за да не подвеждате чиаттелите да и"изтеглите" статията от медиите.

5

Анонимен

преди 9 години

имат си плюсове малките фирми, имат си и минуси, големите също.малките са по склонни да цакат с парите, докато големите плащат навреме, това обаче не е правило.от друга страна в малките може да се сприятелиш с шефа по-бързо ако е точен, в големите си един от многото подчинени. ако е гадняр обаче може да ти скофти живота, и ако постоянно работите заедно, нямаш лична свобода, в голямата фирма можеш да се развиваш а в малката може и да не можеш, и т.н още много примери.всичко е относително.

fallback