Снимка: outnow.ch

Според някои любовта е просто нещо – чувство, което или го има, или го няма. Според други пък тя е най-сложното нещо на света, защото изисква компромиси и защото човек трябва да се бори да я спечели, развие и запази. Едно обаче не подлежи на коментар – любовта между двама души от противоположния пол не е даденост и няма гаранции колко дълго ще продължи!

Често единият от партньорите в двойката след даден период от началото на връзката се заблуждава, че другият му е „вързан в кърпа". Има такива, които лесно попадат в капана на привързаността и любовта и се превръщат в „жертва" , защото половинката им не се съобразява с тях и ги счита за даденост. Други пък бранят ревностно своята независимост и дух цял живот и не дават тази възможност на партньора си.

Защо партньорът ви може да ви приеме за даденост?

Всяка връзка е разкъсвана от объркване и несигурност. Дори двамата да са лудо влюбени един в друг, в главата им блуждаят въпроси от сорта на „Партньорът ми обича ли ме наистина?"", „Достатъчно добър/а ли съм за нея/него?", „Дали ще ме изостави?".

Тази несигурност кара влюбените да се напъват повече, за да „ухажват" и угаждат на другата половинка във връзката. С времето взаимоотношенията им се задълбочават и те придобиват увереност в любовта си. И точно в този период жестовете и изразяването на емоциите се превръщат в изисквания и команди.

Чувството за сигурност озаптява този порив да угодиш на другия, да го зарадваш, защото вече си го „спечелил". Често в подобни връзки единият се държи по-заповеднически, не уважава мнението на другия и не се съобразява почти никога с желанията му, сякаш не ги чува. Ако другият е по-пасивен по природа и по-търпелив, подобна връзка може да изкара години.

В случай че партньорът, считан за гарантиран, се усети и има по-силен характер, его и чувство за самосъхранение, може да се стигне до постоянни скандали, които бързо да ескалират в край на връзката.

Как да постъпите, ако усетите, че половинката ви смята, че не трябва да си дава зор заради вас?

Не бързайте да го/я напускате. Поговорете с него/нея и му/ѝ покажете, че и вие имате мнение по някои въпроси, че той/тя проявява неуважение към вас и че не е редно само вие да полагате усилия, за да се получават нещата помежду ви. Не си мислете, че с мълчание той/тя ще забележи колко много го/я обичате и ще промени отношението си. Говорете смело, защото заслужавате да се отнасят с вас по най-добрия начин и не може само да давате!

Как да разберете дали партньорът ви ви счита за даденост?

Обикновено във връзката този, който е с по-високо его, в даден момент приема другия за своя даденост. Той смята, че е толкова добър, че вие никога няма да го зарежете, защото не може да намерите друг като него. Затова си позволява да прави, каквото си поиска с идеята, че всичко му е простено и че това е правилното нещо, защото той го иска.

Ето и знаците, които ще ви покажат, че половинката ви ви смята за „сигурна/сигурен". Ако поне половината отговарят на вашата връзка, е време да поговорите с него/нея.

1. Когато звъните или пишете съобщение на любимия си човек и той не ви отговаря часове след това. Вие сте наясно, че той/тя не е зает/а, но пак нямате върнато обаждане. По-лошото е, когато вечерта го/я попитате, защо не ви е позвънил/а, а той тя ви отговори, че напълно е забравил/а.

2. Когато той/тя стане прекалено нетърпелив/а с вас. Партньорът ви често избухва, докато се опитва да ви обясни нещо. Често дори го прави по максимално сложен начин, за да ви накара да се почувствате глупави.

3. Няма време за вас. Може да си правите планове за седмици напред, но той/тя ги отменя с някакви глупави оправдания. Но ако половинката ви планира нещо, очаква от вас да сте на разположение, иначе ви вдига страхотен скандал.

4. Не се притеснява, че може да ви загуби. Как ще го разберете ли? На него/нея просто не му пука с кого и къде излизате. Дори да споменете, че ще се виждате със стар/а приятел/ка от университета, той/тя най-вероятно ще ви вметне само, че няма да намерите „по-добър/добра от него/нея".

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase