Снимка: sxc.hu

Не е необходимо да сте изпълнителен директор, за да се погрижите за създаването на една по-обективна и приятна работна среда. Дори един мениджър на средно ниво или шеф екип създава мини среда в неговата част от компанията.

Някои от тези звена са токсични за цялата фирма, а други се основават на доверие и уважение и служат за пример на другите колеги.

Доверието е градивна частица за създаването на екипи и интеграцията на служителите в една компания. Ако лидерът е честен със своите подчинени, то и те ще му отвръщат със същото. А няма нищо по-хубаво от една компания, лишена от интриги и лицемерие.

Ето и седем съвета, с които може да минимализирате измамите във вашия офис:

1. Покажете, че умеете да пазите тайна.

Ако вашите служители знаят, че можете да спазвате конфиденциалност, те ще ви се доверяват. Това означава, че все някой ще пази гърба ви и дори и да има слухове или негативни подмятания по ваш адрес или за други колеги, винаги ще се намери човек, който да ви информира за проблема и ще можете да действате в посока разрешаването му.

2. Казвайте възможно повече на своите хора, дори някои от нещата да са по-конфиденциални.

Служителите не обичат да стоят „на тъмно". Особено ако усещат, че нещо се крои, а никой нищо не им казва. Това винаги е повод за клюки и интриги. Ако имате информация, която пряко касае работата им, не увъртайте и не ги лъжете. Бъдете максимално откровени, дори да има нещо лошо за съобщаване.

3. Ако нещо наистина не може да бъде разкрито, обяснете какво ви спира.

По-добре да им кажете: „Знам, че сте любопитни, но имайте търпение. В момента не мога да разкрия тази информация", отколкото да лъжете или да избягвате разговори с подчинените си.

4. Обсъждайте слуховете открито.

Ако в офиса се усеща необичайно „жужене", съберете всички служители с добронамерен тон и ги попитайте какво ги притеснява. Важно е да покажете, че не осъждате никого, нито ще си нарочите „виновник", а просто искате да внесете яснота по конкретния въпрос, станал повод за клюки.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase