Снимка: sxc.hu

Мъжете все още смятат, че са специалисти, когато става въпрос за пари. Макар че през последните десетилетия дамите успешно ги конкурират в заемането на управленчески постове и боравенето с големи суми, силният пол продължава да претендира, че се справя по-добре в тази сфера.

Хелейн Олен обаче не е съгласна. Дамата пише за финанси от 1996 г. и е авторка на няколко книги, сред които „Рound Foolish: Exposing the Dark Side of the Personal Finance Industry". Според нея има няколко мита, свързани с жените и парите, които отдавна не са актуални. А ето ги и тях:

Мит номер 1: Жените се нуждаят от повече помощ от мъжете, за да менажират финансите си

На жените постоянно им се казва, че не могат сами да се справят с парите си и им трябва помощ. Изследванията показват обаче, че между знанията и финансовите навици на двата пола има съвсем малка разлика.

Защо тогава този мит продължава да съществува?

„Смятам, че този мит е жив, защото жените продължават да му вярват. Той е като стар виц: Мъжете стават експерти само като чуят или видят нещо", обяснява Хелейн Олен.

Авторката обяснява този мит и с факта, че дамите все още печелят по-малко от мъжете в световен мащаб. Това води до тенденцията жените да пестят повече от рано и да събират за пенсия, което пък кара фирмите в сектора на услугите да предлагат постоянно помощта си в управлението на тези пари.

Мит номер 2: Жените избягват да поемат финансови рискове

Фирмите в сектора на финансовите услуги постоянно повтарят, че трябва да инвестираме повече и в по-рискови фондове, за да имаме достатъчно спестявания след години и когато жените вкарват малко пари в пенсионните си сметки например, те са обявени за „чувствителни към риска".

Олсън пише много по тази тема и смята, че повечето дами са с вродено чувство на несигурност. „Това е по-скоро симптом. Хората, които имат по-малко пари, обикновено поемат и по-малък риск", казва тя.

Това е напълно логично, тъй като не можем да предвидим фондовия пазар и не искаме да рискуваме спестяванията си, но важи както за жените, така и за мъжете.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase