Снимка: Sxc.hu
fallback

Всеки родител иска детето му да расте щастливо. Има ли критерии за щастливо детство? Независимо колко голяма е заплатата на мама и татко, това, което остава завинаги в ранните спомени е майчината приспивна песен, играта с татко, разходките с баба и дядо, скъсаното от гушкане плюшено зайче – първата му бебешка играчка. Хубавите детски преживявания са най-светлите спомени за цял живот.

Не всички родители могат да осигурят царски живот за децата си. Достатъчно е да ги научат на важните неща – да обичат, да помагат и да прощават. Също и да се борят и да превъзмогват трудностите.

Глезене – „Каквото поискаш, това ще ти дам.“ Глезенето често пъти е криворазбрана родителска любов. Лесно и бързо „купуване“ на детското внимание, печелене на малко свободно време за мама и татко и измиване на гузната съвест, че не сме достатъчно добри родители или не прекарваме достатъчно време заедно.

Играчки безброй – Децата се радват на една, три, десет или петдесет играчки. Неизменно с годините и с подаръците по празници броят на играчките расте. Никой педагог или психолог не може да посочи точния брой на достатъчните играчки за едно дете. Това е грижа на мама и татко, да преценят кога да спрат с играчкоманията. Най-ценните играчки не са най-скъпите, а ръчно-домашно изработените от подръчни материали.

Приятели – За да не е самотно, за да има компания в игрите, за да има с кого да споделя вълненията и радостите си всяко дете има нужда поне от един приятел – съседче или от детската градина.

Братче или сестриче – В един момент всяко дете се сеща да поиска от мама и татко братче или сестриче за подарък. На някои мечтата им се сбъдва.

Домашен любимец – Много често домашният любимец е заместител на братчето или сестричето. Чудесно е да си имаш животинче вкъщи, което да гушкаш, да обичаш и да се грижиш за него.

Развлечения – Телевизия, детски филми, компютър, компютърни игри – развлеченията влизат в категорията на играчките и глезенето. Освен ако не се дозират правилно – тогава стават възпитателни и образователни.

Баба и дядо – Прародителите играят ключова роля в осъзнаването на детето като част от обществото и за ролята и приемствеността на поколенията. Баба и дядо научават детето на много неща, които родителите не могат да му дадат.

Семейни празници – Празниците са свързани с вълнение, подготовка, декорация на дома, подаръци, игри, традиции, пътувания. Едни от най-хубавите мигове, които се запечатват в детската главица.

Вкусна храна – Детството винаги мирише вкусно – когато си уморен от игрите, на масата те чака мамината баница.

Здраве – Децата от малки се научават, че здравето е най-голямото богатство. Особено ако в семейството има болен. В живота не всичко е розово – човек трябва да се научи да живее със и въпреки болестта.

Още полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Бо

преди 11 години

Ех, за мен 80'те бяха добри години за едно дете...

25

РХ

преди 11 години

Според мен капитализъм и щастливо детство са 2 несъвместими нещаНеможе мама и тате да работят по 12 часа на ден без отпуска, 6 дни в седмицата, без болнични и работейки все повечеНеможем да говорим за детско щастие, когато в РБ УМИРАТ деца от глад или системното недояждане оставя следи в цялостното им развитие и през целият им животТова са деца родени БЪЛГАРИ и това е факт за РБИндекса на неравенство GINI+абдикиралата държава+ниските доходи+капитализма= НЕЩАСТНО ОБЩЕСТВО И РОДНИ ДЕЦАЖАЛКО

24

до 26

преди 11 години

и Фюри, и Щирлиц, и мики Маус, и на всеки километър с майор Деянов - минаха отдавна.Сега е нов етап от развитието на човечеството. квото било-било.човечеството се променя - за добро или за не толкова добро, но се променя.жалко, че няма останал жив динозавър.

fallback