Снимка: outnow.ch

Поради рецесията и най-вече заради финансови проблеми много двойки се развеждат/разделят, но продължат да живеят заедно, поне временно. Причината е, че не могат да си позволят да поддържат две отделни домакинства или да плащат скъпи наеми.

Ако сте в подобна позиция, ще ви трябва добра стратегия за оцеляване, за да не се превърне животът ви в ад. Тази стратегия ще ви помогне да очертаете границите в съжителството с бившия си партньор, докато все още се под един покрив. Ето и нашите съвети по темата:

1. Кажете на децата си за развода (ако имате деца)

Някои двойки, които са в развод, но планират да живеят заедно поне временно, решават да спестят на децата си, какво точно се случва фактически в семейството. Те започват да спят в различни стаи, но пред децата се правят, че всичко е нормално. От това няма никакъв смисъл.

2. Сведете контактите до минимум

В случай, че с вашата бивша половинка сте достигнали до етапа, в който едва си говорите и почти всеки ваш разговор прераства в конфликт, то очевидно е, че трябва да намерите начин да се избягвате, дори и ако живеете заедно. Например единият от вас да излиза сутрин по-късно, другият да се прибира по-късно и т.н., така че да не се засичате пред банята и кухнята.

3. Дръжте се възпитано

Запазете добрите си обноски към вашия бивш партньор, колкото и много да ви коства това. Не забравяйте, че децата ви гледат и се учат от вас как да се справят с ежедневните конфликти. Доколкото ви е възможно, се опитайте да демонстрирате учтивост и самоконтрол.

4. Не използвайте децата си като посредници

Независимо дали вашите деца знаят за предстоящия развод или не, никога не ги използвайте като пионки във вашия конфликт. Ако забележите, че бившият ви съпруг се опитва да направи точно това, кажете му, че ако ще живеете заедно, ще комуникирате директно, а не чрез децата.

5. Направете си план-график

Така или иначе, това съжителство „за неопределено време", ще ви действа зле на нервната система. Ето защо би било разумно да си направите списък на целите, които искате да постигнете заедно в следващите три, шест или дванадесет месеца. Например ако единият от вас е безработен и не може да си позволи да живее под наем, другият може да му помогне в търсенето на работа и т.н.

Oстаналото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase