Снимка: Reuters

В момента тези, които все още имат работа, са щастливци или не съвсем. Безработицата отне правото на избор. Ако преди не ви харесваше нещо в работата ви, просто напускахте и продължавахте напред на ново място.

Не и сега. Все по-малко са хората, които работят на пълен работен ден, а за едно свободно място се борят стотици.

Така че след като смяната на работа вече не е опция, има ли нещо друго, което може да се направи, за да подобрите живота си в офиса? Може би да си купите лотариен билет!

Шегата настрана. Според експертите, ако обмислите ситуацията, в която се намирате и я оцените от друг ъгъл, е много по-вероятно да се развивате на работното си място, отколкото да се втурнете да търсите друго.

Ето и как да се влюбите в работата си отново:

1. Определете какво имате да предложите

"Разберете в какво сте добри и кое ви доставя удоволствие по време на работния ден, за да може да се чувствате пълноценни в работата си", казва Сузи Грийвс, автор на книгата „ Making The Big Leap". „Запитайте се какво правите без усилие? Какво ви харесва? По-добри сте с хората или с цифрите? Обичате по-организираните неща или сте човек на идеите?". Напишете поне десет таланта и умения, които притежавате. А сега се запитайте успявате ли да ги приложите в настоящата си работа. Ако не, вижте какви стъпки можете да предприемете, за да ги вкарате в нея.

Според Дейвид Уайт, автор на „The Three Marriages: Reimagining Work, Self And Relationship", ако се концентрирате върху това какво можете вие да дадете на компанията, а не тя на вас, ще промените целия си начин на мислене на работното място.

2. Създайте си проект

„Когато хората са забити в един коловоз, те са склонни да се депресират и да загубят интерес към всички аспекти от живота. Затова през свободното си време се ангажирайте с нещо, което да ви носи ентусиазъм, да ви разтоварва, да отключва творческите ви пориви. Когато намерите някакъв отдушник на цикъла, в който сте попаднали, ентусиазмът ще завладее целия ви живот и ще повлияе и на работата ви", казва Джон Уилямс , автор на „Screw Work, Let's Play".

Намерете нещо, за което винаги сте мечтали да ви плащат – например писане или говорене пред публика ... и го приемете като предизвикателство и нещо, което не ви връзва за цял живот.

3. Променете настройката си

Веднъж попаднали в капана на „Аз мразя работата си", започвате да се „стискате" и да не вкарвате никаква енергия и живот в нея. Вместо това редовно се успивате, непрекъснато си намирате фалшиви болнични и ставате все по-отегчен и демотивиран. Според Талан Мийднър (автор на Coach Yourself To A New Career: 7 Steps To Reinventing Your Professional Life) трябва да промените отношението си към ежедневните си задачи.

„Представете си , че това е единствената работа, която някога ще имате, и се постарайте да я свършите по най-добрия начин. Така ще имате друго отношение към нея и усилията ви ще бъдат забелязани и оценени", съветва Мийднър.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase