Снимка: Reuters

Дори и да изглежда трудно за вярване, в ерата на мобилния Интернет и 3D филмите, все още има много места по света, където жените нямат права и са смятани за по-нисши същества от мъжете. Могат да бъдат изнасилвани, купувани като стока и дори убивани от „законния" си собственик. Тези жени живеят в бедност и неграмотност през целия си живот и нямат цели и мечти. Единственото им желание е техните деца да живеят в по-добър свят, дори и да нямат представа как би изглеждал той.

Вижте списък с държави, в които жените са смятани за най-зле третирани според социологически проучвания.

Афганистан. Тази страна е на първо място в класацията на фондацията Thompson Reuters за най-опасно място за жените в света. Те нямат достъп до образование и медицинска грижа, защото самото общество им отказва тези основни права. Няма и закон, който да криминализира изнасилването и домашното насилие. На всеки половин час умира по една жена при раждане – най-високата смъртност в света.

Сиера Леоне. Според друго проучване това е най-лошото място за живеене в света, ако си жена. Продължителността на жените там е не повече от 43 години заради ужасните условия, на които са подложени. Изнасилвания, домашно насилие и смъртност при раждане са сред основните проблеми. Ужасният и труден за вярване факт е, че след като една жена е била изнасилена, тя е отхвърлена от съпруга си, семейството си и е обект на подигравки от мъжката част на обществото, докато никой не подвежда под отговорност и не наказва самия изнасилвач!

Мали. Това място има лоша слава заради отрязването на женските гениталии, което е честа практика в тази страна. Малките момиченца на около 3 годинки са жертва на този варварски акт без упойка или мерки за безопасност, за да не развият инфекция. След като им се отрязват гениталиите, те биват зашити, за да бъде сигурно, че няма да имат сексуални актове преди женитбата. Много момиченца умират веднага след това чудовищно деяние или остават с доживотни травми. Представете си какво представлява първата брачна нощ за жената в тази част на света.

Папуа Нова Гвинея. Жените тук са без образование, заради което нямат право и на финансова независимост, биват омъжени веднага след навлизане в пубертета, а 150 жени всяка година са убивани с обвинение за магьосничество.

Демократична република Конго. Там има огромен брой изнасилвания всяка година – 420 000. Освен жестокостта на този акт, това може да доведе до бързо разпространение на ХИВ в обществото. Други опасности, на които жените в Конго са изложени, са отвличането и сексуалното или домашно робство, както и липсата на медицинка грижа по време на раждане.

Индия. Тази страна е известна с неравнопоставеността на жените спрямо мъжете. Ако разберат, че чакат момиче, огромен брой жени правят аборт заради тяхното вярване, че мъжките бебета носят радост на семейството, а момичетата – бреме. Изчислено е, че около 40 милиона момичета са убити с абортиране или след раждането им.

Останалото вижте в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase