Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Китайските военни прекратиха еднодневните военни учения близо до Тайван, заявявайки, че това е предупреждение за "сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван" и предизвиквайки осъждане от страна на Тайпе и правителствата на САЩ, съобщава Ройтерс.

Oще по темата

Обръщението на президента Лай Чинг-те беше осъдено от Пекин, след като той каза, че Китай няма право да представлява Тайван, въпреки че предложи да си сътрудничи с Пекин, който гледа на Тайван като на територия на Китай.

Китайското военно военно командване каза, че ученията "Joint Sword-2024B" са проведени в Тайванския пролив и райони на север, юг и изток от Тайван.

„Учението също така служи като строго предупреждение за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван. Това е легитимна и необходима операция за защита на държавния суверенитет и националното единство“, се казва в изявление, публикувано на китайски и английски.

Командването обяви края на ученията в понеделник вечерта, като все още не са обявени други мащабни учения.
По-рано той издаде карта, подчертаваща девет района около Тайван, където се проведоха ученията - два на източния бряг на острова, три на западния бряг, един на север и три около контролираните от Тайван острови до китайския бряг.

Китайски военни корабни формирования, разрушители и самолети се приближаваха до Тайван в „непосредствена близост от различни посоки“, като се съсредоточаваха върху патрули за бойна готовност море-въздух, блокирайки ключови пристанища и зони, атакувайки морски и наземни цели, добави командването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 час

всички западни държави трябва да изтеглят компаниите и бизнесите си от Китай. който не си изтегли капиталите и технологиите - луди глоби и фалит. друг начин няма за възпиране на жълтурите

10

Анонимен

преди 2 часа

Ако Тайван признае суверинитета на Китай над острова,Тайван ще е втория ХонгКонг и ще е под сигурната защита на китайците.Почти нищо в "политическия смисъл"няма да се промени.Така животът им ще стане по спокоен.Сега се"разкъсват"от съмнение,кой ще е по добрия варианта за тях.Но явно друг преценя вместо тях и взема решения вместо тях.

9

Мишо

преди 2 часа

А от днес НаТО провежда стратегически ядрени учения в Европа.

fallback