Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Тайван Лай Чинг-те ескалира напрежението със "зловещи намерения", каза правителството на Китай преди основната реч, която Лай ще произнесе в Тайпе, която може да предизвика китайски военен отговор, пише Ройтерс.

Лай, който встъпи в длъжност през май, след като спечели изборите през януари, е мразен от Китай, който го нарича "сепаратист". Пекин твърди, че демократично управляван Тайван е негова собствена територия, мнение, което Лай и неговото правителство отхвърлят.

В отговор късно във вторник на коментари, които Лай даде през уикенда за това как е „невъзможно“ Китайската народна република да стане родина на Тайван , защото Тайван има по-стари политически корени, Службата по въпросите на Тайван на Китай каза, че той бърка правилното с грешното.

Лай продължава да разпространява теорията, че двете страни на Тайванския пролив са две отделни държави, се казва в изявление.

„Заблудата на Лай Чинг-те за независимостта на Тайван е просто старо вино в нова бутилка и отново разкрива неговата упорита позиция относно независимостта на Тайван и зловещите му намерения за ескалиране на враждебност и конфронтация“, се казва още в изявлението.

Лай ще произнесе основната си реч за националния ден в четвъртък, който отбелязва свалянето на последната китайска династия през 1911 г. и въвеждането на Китайската република.

Победеното републиканско правителство избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданска война с комунистите на Мао Цзедун. Република Китай остава официалното име на Тайван.

Тайванският съвет за определяне на политиката на Китай по въпросите на континента заяви, че е обективен факт, че от 1949 г. Китайската народна република никога не е управлявала острова.

„Забележките на Службата по въпросите на Тайван накараха народа на Тайван да разбере ясно, че китайските комунисти се смятат за единственото законно правителство на Китай и просто не позволяват никакво място за оцеляването на Република Китай“, се казва в съобщението.

Китай вероятно ще започне военни учения близо до Тайван в отговор на речта на Лай като претекст за натиск върху острова да приеме претенциите си за суверенитет, твърдят тайвански служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase