Снимка: БГНЕС/ EPA

Кремъл заяви, че започналото в понеделник годишно ядрено учение на НАТО с участието на военни самолети, способни да носят ядрена енергия, подхранва напрежението в светлината на "горещата война", която се разгръща в Украйна, съобщава Ройтерс.

Още по темата
НАТО трябваше да започне годишното си ядрено учение „Steadfast Noon“ в понеделник, каза генералният секретар на алианса Марк Рюте в четвъртък, нещо, което той определи като мощна демонстрация на способности за възпиране на фона на засилената ядрена реторика от руския президент Владимир Путин.

Изтребители F-35A и бомбардировачи B-52 ще бъдат сред около 60 самолета от 13 нации, които ще участват в учението, организирано от Белгия и Холандия, казаха служители на НАТО.

„В условията на гореща война, която се води в рамките на украинския конфликт, подобни учения не водят до нищо друго освен до по-нататъшна ескалация на напрежението“, каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков каза също така, че е невъзможно да се проведат преговори за ядрени оръжия със САЩ, нещо, за което Вашингтон сигнализира, че е отворен, тъй като западните ядрени сили са участвали в конфликта срещу Русия и следователно всякакви преговори за сигурност ще трябва да бъдат много по-широки по обхват.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза след присъждането на Нобеловата награда за мир миналия петък на Нихон Хиданкио, движение на японци, оцелели от американските атомни бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война, че САЩ са готови да се включат в преговори с Русия, Китай и Северна Корея без предварителни условия за намаляване на ядрената заплаха.

„В контекста на войната, която се води срещу Русия с непрякото и дори прякото участие на ядрени сили като САЩ, Великобритания и Франция, е абсолютно невъзможно да се говори за това, без да се обвърже въпросът с всички останали аспекти. на сигурността“, каза Песков.

"Всъщност нашият президент вече говори за това. Русия смята подобни контакти за необходими и те не търпят отлагане, но трябва да разгледаме всички въпроси на сигурността като цяло, като вземем предвид сегашното състояние на нещата."

Песков отхвърли изявлението на Бруно Кал, ръководител на германското външно разузнаване, който каза по-рано в понеделник, че руските сили ще бъдат в състояние да атакуват територията на НАТО най-късно до края на това десетилетие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase