Снимка: БГНЕС/ EPA

Промишлените поръчки в Германия са намаляли значително повече от очакваното през август, добавяйки признаци, че производството в най-голямата икономика в Европа няма да се възстанови през следващите месеци, съобщава Ройтерс.

Поръчките са намалели с 5,8% спрямо предходния месец на сезонно и календарно коригирана база, съобщи федералната статистическа служба в понеделник. Проучване на агенцията сред анализатори посочи спад от 2,0%.

"Днешните данни потвърждават, че търсенето на германски индустриални стоки продължава да отслабва", каза старши икономистът на Commerzbank Ралф Солвен. "Това предполага, че германската икономика в най-добрия случай ще стагнира през втората половина на годината".

Съживяване не се очаква до следващата година и дори това вероятно ще бъде много скромно, каза Солвен.
Една от причините за отрицателния резултат през август са много големите поръчки за транспортно оборудване - като самолети, кораби, влакове и военни превозни средства - направени през предходния месец .
С изключение на големите поръчки, новите поръчки през август са с 3,4% по-ниски в сравнение с юли.
Статистическата служба ревизира цифрата за всички артикули за юли, за да покаже увеличение от 3,9% спрямо месеца спрямо предишна цифра от 2,9% поради значителен обем поръчки, докладвани със закъснение от предприятия.

По-малко волатилното тримесечно сравнение показва, че новите поръчки са били с 3,9% по-високи в периода от юни до август, отколкото през предходните три месеца.

От всички страни от Г-7 Германия има най-висок дял на износа в своя брутен вътрешен продукт и е силно зависима от поръчки от чужбина, каза Томас Гитцел, главен икономист на VP Bank.

"Ако те не се осъществят, цялата икономика страда", каза Гитцел.

Американските акции затвориха със стабилен ръст в петък, тъй като по-силен от очакваното доклад за работни места успокои инвеститорите, които се притесняваха, че икономиката може да се забавя твърде бързо.

Чуждестранните поръчки са намалели с 2,2% спрямо месеца. Поръчките извън еврозоната са се увеличили с 3,4%, докато поръчките от еврозоната са намалели с 10,5% спрямо месеца.

"Докато входящите поръчки са слаби, германската икономика ще продължи своя сух период", каза Гитцел.
Индикаторите сочат слабо търсене през следващите месеци.

Производственият сектор в Германия се сви с най-бързия си темп от една година през септември, воден от резкия спад на производството, новите поръчки и заетостта, показаха PMI данни за производството миналата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase