Снимка: БГНЕС/ EPA

В Тайланд се наблюдава скок на трафика на незаконни наркотици от съседен Мианмар и рязко увеличение на конфискациите на метамфетамини и хероин, тъй като гражданската война добавя гориво към регионалната търговия с наркотици, каза високопоставен тайландски служител за борба с наркотиците, пише Ройтерс.

Тайландските власти заявиха, че мрежите на организираната престъпност са се съюзили с милиции и бунтовнически групи, за да създадат "супер лаборатории" в щатите Шан и Качин в Мианмар.

Говорител на хунтата отказа да коментира това, но управляващата хунта на Мианмар по-рано каза, че се е ангажирала да работи със съседните страни за справяне с наркотиците.

"Поради въоръжения конфликт търговията с наркотици е един от факторите, използвани за финансиране на покупки на оръжия или за стимулиране на бойните сили", каза Апикит в интервю за Ройтерс.

"Трябва да бъдем бдителни за престъпленията, които са свързани с трафика на наркотици и да работим със съседни страни".

Мианмар е въвлечен в гражданска война, като военните се бият на множество фронтове и губят територии от въоръжено съпротивително движение, слабо свързано с няколко бунтовнически групи от етнически малцинства. Военните поеха управлението на Мианмар през 2021 г.

Изземването на таблетки метамфетамин през първите осем и половина месеца на тази година в северните провинции на Тайланд Чианг Май, Чианг Рай и Мае Хонг Сон се е увеличило със 172% от количеството, иззето през цялата 2023 г. до 346 милиона хапчета, показват данни на ONCB.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase