Високопоставен руски служител, за когото се твърди, че е имал тесни финансови връзки с Владимир Путин, беше намерен мъртъв във вторник вечерта.

Тялото на Константин Завизенов е намерено от сина му в селска къща в района на Истра в Москва във вторник вечерта, според държавната информационна агенция РИА Новости. Органите на реда казаха на изданието, че смъртта е била предварително определена като самоубийство, но веднага се появиха съмнения в тази версия.

50-годишният Завизенов е бил константно пиян "седмица и половина" преди смъртта си, според до голяма степен прокремълския новинарски уебсайт Lenta. Синът му намерил бележка и алкохол на маса в къщата, преди да чуе изстрел в друга стая. Lenta. също съобщи, че съпругата на Завизенов наскоро го е хванала в извънбрачна връзка и е подала молба за развод.

Новината за смъртта му беше споделена от родения в Украйна състезател и политически коментатор Игор Сушко, който изрази скептицизъм относно твърденията за самоубийството на Завизенов.

"Константин Зависенов, бивш министър на горивата, енергетиката и въгледобивната промишленост на окупираната "Луганска народна република" в Украйна, е убит в Москва с огнестрелно оръжие в главата", написа Сушко в X, бивш Twitter. "Той имаше само една степен на раздяла със самия Путин чрез мафиотското семейство Ковалчук."

Според руския Telegram канал Чека-ОГПУ – подземен източник на новини за информация за руски политически фигури – от 2010 г. до 2016 г. Завизенов е работил като директор или управление на риска в Inter RAO, енергиен холдинг със седалище в Москва.

По време на назначаването на Завизенов фирмата, една от най-големите енергийни компании в страната, се ръководи от Борис Ковалчук, син на Юрий Ковалчук.

Ковалчук ​​е руски милиардер, собственик на бизнес и олигарх, е описан от руския журналист Михаил Зигар, който критикува руския президент, като "де факто втория човек в Русия", а от финансираното от американското правителство Радио Свобода като "личен банкер на Путин".

Завизенов преди това е бил министър на горивата, енергетиката и въгледобивната промишленост на Луганската народна република, международно непризнат сепаратистки регион в Източна Украйна, създаден през 2014 г. след революцията на Майдана в Украйна.

Като член на самопровъзгласилото се правителство на областта, анексирана от Русия през 2022 г., Завизенов беше назначен на поста си през август същата година и впоследствие се включи в сепаратистки дейности в региона.

Той е отговорен и за организирането на референдум, насочен към интегрирането на Луганск към Русия, според уебсайта за наблюдение на санкциите OpenSanctions.

Въпреки че беше отстранен от поста си през юни 2023 г., участието му му осигури място в списъка на лицата, санкционирани от Европейския съюз, както и от Обединеното кралство и няколко други нации.

Завизенов беше включен и в Списъка на участниците във войната, публикуван от Антикорупционната фондация, организация, основана от видния опозиционер на Путин Алексей Навални, който почина през 2023 г., след като беше арестуван в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase