Снимка: БГНЕС/ЕРА

Московската патриаршия осъди днес „незаконната“, по думите ѝ, забрана в Украйна на нейния клон - Украинската православна църква (УПЦ), обвинена, че е свързана с Русия, предаде АФП. Агенцията отбелязва, че забраната беше гласувана по-рано днес от украинския парламент.

„Това е незаконен акт, който представлява грубо нарушение на основните норми за свобода на съвестта и правата на човека“, коментира говорителят на Московската патриаршия Владимир Легойда в "Телеграм".

Общ преглед
Депутатите гласуваха за одобряване на законопроект, забраняващ религиозните организации, свързани с Русия, включително свързаната с Русия Украинска православна църква (УПЦ), която е съединена с Московска патриаршия. Руската православна църква подкрепи военната офанзива в Украйна.

Легойда заяви, че "законопроектът, който все още трябва да бъде подписан от президента Володимир Зеленски, създава правна основа за пълното ликвидиране на енориите на каноничната Украинска православна църква - религиозната общност, обединяваща мнозинството украинци“.

Говорителят предупреди, че "прилагането на този закон ще доведе до актове на масово насилие срещу милиони вярващи“.

Патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, посещавайки манастира Соловки в Северна Русия, говори за „много трудно време, когато мнозина се обърнаха срещу нас не защото сме лоши, а само защото сме различни“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase