Снимка: БГНЕС

Нови мерки за наблюдение на водачите и прилагането на Кодекса за движение по пътищата се очаква да бъде създаден от Плана за подготовка на министерствата за защита на гражданите и цифровото управление за контрол на движението по централните пътни оси в Атина, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Планът се основава на доктрината "по-малко… хартия, повече дигитализация". Амбицията на ресорните министерства е да се създаде единен оперативен център, който да получава изображения от 1000 модерни камери, които ще бъдат поставени по всички главни улици на града. Обажданията няма да се доставят по традиционния начин, а цифрово.

Номерата на превозните средства ще се сканират от камерите, обаждането ще е електронно, като след извършването му нарушителят ще има право да подаде възражение по електронен път, без да е необходимо да присъства физически на сервиз.

Въпреки това, за да успее проектът, е необходима ценната помощ на Министерството на цифровото управление, тъй като управлението на всички тези данни и цифровизацията на процеса не е лесна задача. Както поясняват компетентни източници, трябва да се създаде софтуер и приложения, които да могат да обработват хиляди артикули за минимално време, като се изисква взаимосвързаност и оперативна съвместимост със системите на гръцката полиция.

Пътните служители вече имат "картографиране" на всички "червени" точки на столицата, т.е. пътищата, по които се констатират най-много нарушения и се записват най-много катастрофи. Акцент ще бъде поставен и върху улиците, където се наблюдава "задушаване" в бус лентите, в резултат на което се създава проблем с преминаването на линейките и страдат гражданите, които използват средствата за обществен транспорт.

Докладите за трафика ще бъдат оценявани, за да бъде поставянето на камерите възможно най-целенасочено и ефективно.

Пътните служители от години "виждат" основните проблеми, които са нарушения на бус лентата и на червено, неизползване на колан и каска, превишаване на скоростта в града, шофиране с мобилен телефон. Нарушенията на пътя са се увеличили в Атина с 46% през първите 7 месеца на 2024 г. в сравнение с миналата 2023 г. По-конкретно, потвърдени са 182 000 нарушения, повечето от които са свързани с превишена скорост, неизползване на предпазни колани и каски и отнемане на шофьорска книжка.

Въпросът за амбициозния проект с 1000 камери беше поставен на преден план от министър-председателя Кириакос Мицотакис на 88-ия Международен панаир в Солун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase