Снимка БГНЕС

Обединеното кралство вече е взело решение да позволи на Украйна да използва крилати ракети Storm Shadow за удари срещу цели в Русия.

Източници на The Guardian в британското правителство съобщиха, че решението да се позволи на Украйна да нанесе удари със западни оръжия по цели дълбоко в призната руска територия вече е взето. Това обаче се очаква да бъде обявено в петък, след като британският премиер Кийр Стармър се срещне с президента на САЩ Джо Байдън.

Източниците добавиха, че съвместното посещение на Блинкен и Леми в Киев в сряда за среща със Зеленски не би се състояло, ако не беше взето положително решение за Storm Shadow. Но британците определят публичното изявление за ракетите с голям обсег в Киев като прекалено провокативно и затова нямаше изявление.

Според The ​​Guardian държавният секретар Блинкен също "намекна“, че Вашингтон е взел подобно решение относно ракетите ATACMS. Според Блинкен САЩ са били готови да адаптират своята политика в Украйна в зависимост от ситуацията на бойното поле "от първия ден“ и "ще продължат да го правят“, пише Фокус. 

Разрешение за удари навътре в Русия с техни ракети даде също и Нидерландия.

Първите дипломати на САЩ и Великобритания Антъни Блинкън и Дейвид Лами проведоха среща в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, като обявиха нова помощ за страната му. Отразявайки събитието, западната преса е насочила вниманието си най-вече върху въпроса за ударите с ракети с голям обсег навътре в руската територия, за което Украйна отчаяно настоява.

В рядко съвместно посещение в чужбина държавният секретар Антъни Блинкън и британският външен министър Дейвид Лами се срещнаха с висшите лидери на Украйна в Киев, за да обсъдят укрепването на украинската армия и дали да ѝ се позволи да използва далекобойни ракети за удари дълбоко в Русия, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Изданието отбелязва, че срещата се провежда, докато администрацията на Байдън се бори да ограничи помощта за Русия от Иран, Северна Корея и Китай и докато президентските избори в САЩ започват да хвърлят сянка над конфликта.

Според „Уолстрийт Джърнъл“ Блинкън е дал сигнал, че Западът обмисля дали да позволи на Киев да нанася удари дълбоко в руска територия със западно оръжие, след като Русия е добавила ирански балистични ракети в арсенала си и е предприела контраофанзива в Курска област, целяща  изтласкването на навлезлите в нея миналия месец украински сили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase