Снимка: БГНЕС/ЕРА

Протестиращи подпалиха и нахлуха в хотели, използвани за подслон на кандидати за убежище в Северна Англия, докато страната се бори с най-тежките социални размирици от години насам.

Насилието беше предизвикано от намушкването с нож на три млади момичета в Саутпорт, Северозападна Англия, в началото на седмицата.

На кадри се вижда как на 4 август протестиращите вандализират и подпалват два хотела "Холидей Инс" в Северна Англия - единият в Тамуърт, който преди това е бил критикуван от местен политик за това, че е настанявал кандидати за убежище, и другият в Ротерхам.

Според местните власти в Тамуърт протестиращите са хвърляли бомбички, чупили са прозорци и са запалили огън, като са ранили един полицай. Междувременно в Ротерхам протестиращите са хвърляли дъски, използвали са пожарогасители срещу полицаи, запалили са предмети в близост до хотела и са счупили прозорци, за да влязат в сградата, съобщи полицията.

По това време хотелът в Ротерхам е бил "пълен с ужасени обитатели и служители", се казва в изявление на помощник-главния полицейски инспектор Линдзи Бътърфийлд.

Британският министър-председател Киър Стармър осъди насилствените протести през уикенда, при които от събота вечер насам са арестувани най-малко 147 души. Той предупреди, че участниците в насилието ще бъдат изправени пред цялата сила на закона.

"Хората в тази страна имат право да бъдат в безопасност и въпреки това станахме свидетели на нападения срещу мюсюлмански общности, на джамии, на други малцинствени общности, на нацистки поздрави по улиците, на нападения срещу полицията, на безсмислено насилие наред с расистка реторика. Така че не, няма да се притеснявам да го нарека каквото е", заяви Стармър от Даунинг стрийт в неделя.

По повод на сцените на насилие в Ротерхам Стармър описа "мародерски банди, които имат намерение да нарушават закона" и подчерта, че насилниците не "представляват нашата страна". Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство заяви, че към крайно десните бунтовници, които са предизвикали безредици, ще се подходи по метода "бързо да ги закопчаем", но добави, че не е необходимо да се използва армията.

В коментар за Би Би Си Даяна Джонсън подчерта, че планът е да се извършат бързи арести и обвинения, за да се отстранят нарушителите на реда възможно най-бързо и да се въздейства възпиращо за предотвратяване на по-нататъшни безредици.

Ожесточените размирици са най-тежките от бунтовете през 2011 г. насам и представляват огромно предизвикателство за лейбъристкото правителство на Стармър само няколко седмици след като то спечели властта.

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство обяви, че на джамиите в Обединеното кралство ще бъде осигурена "по-голяма защита с нови мерки за сигурност при извънредни ситуации" в светлината на последните нападения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase