Снимка: Pixabay

Предупреждение от висока степен отправят медицинските експерти в Япония към населението - рискът от топлинен удар е реален. Там екстремната жега вече напрегна медицинската система и ситуацията беше сравнена с природно бедствие.

Японската асоциация по медицина заяви, че променя скалата за определяне на топлина от три на четири категории. Това се случва след като в Токио шест души загинаха от ефектите на топлото време, допълва bTV. В някои градове в Япония термометрите надхвърлиха 40 градуса по Целзий.

Смъртните случаи, които са директно свързани с горещото време, рязко са се увеличили.

В индекса им за опасност от топлинен удар най-лекото състояние се характеризира с виене на свят и потене. Следват случаите, които включват симптоми като главоболие и повръщане. Третото ниво е най-сериозно – тогава пациентите могат да загубят съзнание и да получат гърчове. Новата категория, която се въвежда е за „екстремна опасност“ – при нея пациентите имат телесна температура от 40 градуса или повече и не могат да комуникират с околните.

Лекарите съветват да с избягва физическа активност и по възможност всички да си останат по домовете. В столицата Токио са издигнати т.нар. охлаждащи заслони, където жителите могат да избягат за кратко от високите температури. Заслоните са част от програма на властите, която позволява на жителите да влязат в публични сгради и библиотеки, в които има климатици.

През последната седмица случаите на хора, които са били приети в болница заради високите температури се е увеличил четворно. До момента в цялата страна над 9000 души са потърсили медицинска помощ – повече от два пъти увеличение в сравнение с миналата година по същото време.

Екстремната жега в Япония е резултат от глобалното затопляне, както и система с високо налягане в Тихия океан. Повечето жители на страната са над 64 години, което ги поставя в още по-голям риск от топлинен и слънчев удар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase