Снимка: Ingo Jakubke от Pixabay

До "безпрецедентни" темпове се ускорява глобалното затопляне, а прозорецът за ограничаване на повишаването на температурите в рамките на международно заложените цели се затваря, предупредиха в свое проучване над 50 водещи учени, предаде АФП.

Проучване, което е публикувано в списание "Earth System Science Data" отбелява, че за последното десетилети от 2014 до 2023 година температурите са се покачили средно с 0,26 градуса по Целзий.

В същия този период средните глобални температури на повърхността на Земята са достигали 1,19 градуса над нивата от 1850-1900 г. – прединдустриалния период, който служи за отправна точка при измерването на затоплянето на света, пише още БНР.

От 1988 година на всеки шест години се публикуват периодични оценки на климата и това е едно от тях. Те имат за цел да допълнят докладите на Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН.

Публикуваното днес проучване показва, че до края на 2023 г. човешката дейност е довела до повишаване на температурите с 1,31 градуса над прединдустриалните нива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase