Снимка: Pixabay

Следващото правителство на Великобритания трябва да обмисли законова забрана на мобилните телефони в училищата и пълна забрана за ползването на такива устройства от лица под 16 години, се казва в доклад на британски законодатели, предаде ДПА.

Комисията по образованието в Камарата на общините, долната камара на британския парламент, заяви, че са необходими по-строги насоки относно мобилните телефони в училищата и как да се управлява времето, прекарано пред екрана на децата у дома, за да се защитят по-добре младите хора.

В документа се твърди, че времето пред екрана е вредно за психическото и физическото здраве на децата и както училищата, така и родителите се нуждаят от ясни насоки от правителството по въпроса.

По-рано тази година министерството на образованието на Обединеното кралство издаде насоки, инструктиращи директорите как да забранят използването на телефони не само по време на час, но и по време на почивка и обяд, и предложи персоналът да претърсва учениците и чантите им за мобилни телефони, ако е необходимо.

Но комисията каза, че това няма достатъчно голям ефект.

В доклада се казва, че следващото правителство трябва да се консултира относно повишаването на възрастта за опериране с цифрови устройства от 13 на 16 и трябва да обмисли пълна забрана на смартфони за лица под 16 години, както и пълна законова забрана на мобилни телефони в училищата, отбелязвайки увеличение в времето пред екрана и използването на телефона от децата, което е в съответствие с поведенческа зависимост.

Отбелязва се също така, че е налице 52% увеличение на времето на децата пред екрана между 2020 г. и 2022 г., като за една четвърт се твърди, че използват устройствата си по пристрастяващ начин.

Председателят на комисията Робин Уокър каза: "Прекомерното използване на екрани и смартфони има ясно отрицателно въздействие върху психическото и физическото благополучие на децата и младите хора.“

„Без спешни действия повече деца ще бъдат поставени в опасност“, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase