Снимка: БГНЕС

Президентът на босненския ентитет Република Сръбска Милорад Додик смята да промени името на община Сребреница, съобщи "Сараево Таймс".

Кметът на Сребреница Младен Груичич, който е от Алианса на независимите социалдемократи (АНСД) на Додик, потвърди, че в "общинските и партийните органи" се обсъжда стартирането на инициатива за промяна на името на община Сребреница.

"До следващата седмица ще сме определили конкретните стъпки, които ще трябва бъдат осъществени", каза Груичич, без да дава подробности за причината за стартирането на инициативата.

На 30 май Милорад Додик, заяви пред белградската телевизия Happy, че в Сребреница на 11 юли "никой не е загинал, никой не е бил убит, на 11 юли не е имало никакви операции".

"Ето защо някои наши хора от Сребреница казват, че им е писнало от лъжите за всичко това и сега са започнали инициатива за промяна на името. Сребреница не трябва да се нарича Сребреница. Общината трябва да получи друго име, така че ще видим как ситуацията ще се развие", каза Додик.

На 23 май Общото събрание на ООН гласува и подкрепи Резолюция за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли беше утвържден като "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница".

През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Те са погребани в местността Поточари край Сребреница. Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase