Снимка: БГНЕС
fallback

Един от изявените представители на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) Бьорн Хьоке беше глобен за използване на забранен нацистки лозунг, пoстанови  окръжен съд, предаде БТА като се позова на ДПА.

В мотивите си окръжният съд в източния германски град Хале посочи, че налага наказанието срещу Хьоке на основание употреба на символика на противоконституционни и терористични организации.

Петдесет и две годишният политик трябва да заплати сумата от 13 000 евро, постанови съдът.

Прокуратурата обвини Хьоке, че лидерът на регионалната организация на АзГ в провинция Тюрингия съзнателно е използвал лозунг на СА (Sturmabteilung, Щурмовите отряди на Хитлер) - паравоенна организация, по-известна като "кафявите ризи".

Политикът, който е бивш учител по история, отрича да е използвал лозунга целенасочено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 4 месеца

Какъв е този лозунг, защо не съобщават? Човек може да отиде в Германия и в някоя ситуация да се провикне бодро, без да знае, че това, което казва, в миналото е било нацистки лозунг.

27

Атмаджа

преди 4 месеца

Да го изхвърлят и от политиката.Явно политиците опипват почвата,а нацизмът е нещо което не бива да се възражда никога отново.И в политиката въобще не трябва да има крайно десни или крайно леви партии.

26

Анонимен

преди 4 месеца

22: нали знаеш, че и комунизма със символите му също е забранен в България. И аз се чудя къде е жандармерията при всяка проява на Копейкин или Нинова, БСП и тема подобни. За какво им плащаме заплати след като още няма един комунистически сбор смазан както трябва? По улиците се разхождат путлероджендъри с разни путлерови снимки на тениските, сърпове и чукове, Сталин и други сатанистки символи.

fallback