Снимка: БГНЕС

Необходим е твърд човек, за да ръководи "Ultra" футболните фенове на Интер Милано, един от най-известните клубове в света. Андреа Берета със сигурност отговаряше на този критерий на 4 септември, когато намушка смъртоносно Антонио Белоко пет пъти във врата и шест пъти в сърцето по време на спор.

49-годишният Берета беше бързо арестуван, но убийството хвърли светлина върху тъмните връзки между ултрасите – най-страстните и понякога жестоки фенове на легендарните италиански футболни гиганти – и друга италианска институция: мафията.

От затворническата си килия Берета сега се страхува за живота си благодарение на самоличността на своята жертва, издънка на един от най-кървавите кланове в рамките на смъртоносната италианска мафия Ндрангета.

"Берета ще има лош край – мафията не може да остави това да мине ненаказано, дори и да чака години, което означава, че той няма да бъде в безопасност до края на живота си", казва криминологът Марко Страно пред The Times.

Двамата мъже бяха събрани от тъмната страна на италианския футбол. 36-годишният Белоко разгневил Берета, като се твърди, че се е опитал да вземе част от рекетите, управлявани от ултрасите, вариращи от продажба на кокаин до разрешителни за паркиране на стадион Сан Сиро в Милано и вземане на рушвети от щандове за бургери.

"Ултрасите организират пътувания до мачове като гост и продават стоки – има огромна сума пари, която може да се направи на стадиона и мафията иска парче", обяснява старши магистрат пред The ​​Times.

Както казва един фен на Интер: "Ндрангета винаги е била замесена, всеки го знае."

В Торино Ндрангета беше хваната да се намесва като посредник при продажбата на билети между ръководството и ултра феновете на Ювентус, най-успешният клуб в Италия. Съобщава се, че в Рим мафията Камора от Неапол е подкрепила провален опит за превземане на Лацио. В Палермо шефовете на Коза Ностра се намесиха, за да разрешат враждите между феновете.

В Милано Белоко се заинтригувал с хардкор подкрепата на Интер, след като излежа девет години за престъпления на мафията, свързани с неговия едноименен семеен клан, който разпространява наркотици през пристанището на Джоя Тауро в родната му Калабрия в Южна Италия, но също така той изпраща емисари в Милано, за да продават кокаин и да перат на пари от 80-те години на миналия век.

Берета, който ръководеше ултрасите, въпреки че му беше наложена футболна забрана, след като преби продавач на стадиона, продаващ шалове без негово разрешение, управляваше магазин за стоки в Пиолтело, градчето близо до Милано, където се установил Белоко.

52-годишният Джанлука Вайлати, мениджър по продажбите, който водел аматьорска футболна тренировка на игрище близо до магазина, казва, че шефовете на ултрасите често са се срещали там. "Те бяха хора от най-буйната трибуна на стадион Сан Сиро. Най-заклетите фенове, които са на границата на законността", разказва той.

Въпреки че магазинът остава затворен след ареста на Берета, някои жители се опасяват, че "Ндрангета ще отмъсти за убийството на Белоко". "Аз живея над магазина и мислим какво би се случило, ако поставят бомба там", казва Феручо Маняни, който е местен художник.

Маняни твърди, че Белоко е бил чест посетител в магазина. "Берета очевидно е ходещ мъртвец – това е сигурно, неизбежно е", каза той.

В отворено писмо семейството на Белоко отрече той да се е опитал да извърши мафиотско превземане на ултрасите, твърдейки, че той е "изплатил дълга си към обществото" и се е преместил в Милано, за да продължи напред.

Страно, казва, че предполагаемото излизане на Белоко от престъпната сцена може да няма значение. "Кланът Белоко е много опасен и участва във вражди в Калабрия, отнели стотици животи. За да запазят властта си, те не могат да оставят убийство като това да остане ненаказано."

Затворът Опера в Милано може да не защити Берета, добавя той, като посочва, че бащата на Белоко е починал там през януари, докато е излежавал присъда. "Затворите в и около Милано са пълни със затворници от Ндрангета. Дори и да преместят Берета от региона, в Италия няма безопасни затвори за него", допълва той.

Полицията вече е поставила семейството на Берета под охрана и е забранила на клана Белоко да организира голямо погребение в мафиотски стил, твърдейки в изявление, че има риск да го използват като "показна демонстрация на престъпната сила на семейството" и да го използват като възможност за филиалите да "планират престъпления".

Никой не е забравил съдбата на Виторио Бойоки, предшественика на Берета начело на Интер Ултрас, който беше смъртоносно прострелян пет пъти в гърдите и врата от наемен убиец пред дома му в Милано през 2022 г.

Неразкритото му убийство последва многобройни присъди в затвора за трафик на наркотици с мафиотски кланове, бизнес, за който Бойоки някога се хвалеше, че му печели 80 000 евро на месец.

Преди убийството на Белоко този месец прокурорите в Милано вече са работили по разследване на връзките между лидерите на ултрасите и "Ндрангета", според Чезаре Джузи, журналист от Corriere della Sera. "Те знаят, че са в беда", казва той.

В четвъртък вечерта напрежението беше осезаемо, тъй като около 250 ултраси на Интер се събраха в кафене извън стадиона за първата си седмична среща, откакто лидерът им беше в затвора, чудейки се кой ще запълни вакуума във властта.

Срещата беше свикана от Нино Чикарели, ветеран, който е прекарал 14 години в затвора и в момента изтърпява забрана за посещение на стадиони в дните на мача заради участието си в битка през 2018 г., в която съперничещ фен беше прегазен и убит. "Времето е много трудно, много напрегнато", каза той.

Срещата започна не със споменаване на затвора на Баретата, а с логистични съобщения, свързани с пътуванията на феновете за предстоящите гостувания в Монца и Манчестър.

Без да споменава убийството, главният говорител, стоящ на импровизиран подиум, извика имената на четирима топ ултраси, включително Чикарели, и каза: "Отсега нататък ние сме вашите отправни точки. За всякакви проблеми се свързвайте с нас."

След това той изброил броя години, за които всеки лидер е излежавал забрани на стадиони за насилствено поведение. "Все още сме тук", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase