Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Националният флаг на Швеция ще бъде издигнат на церемония в щабквартирата на НАТО в Брюксел, с което официално ще бъде отбелязано присъединяването й към Алианса. Тя е вече нейният 32-ри член.

Швеция стана де факто член на пакта на 7 март след официално изявление, публикувано от Държавния департамент, посочва кореспондентът на БНР в Брюксел.

Решението за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО бе взето след началото на руската инвазия в Украйна. С него кралството загърби 200-годишния си неутралитет, към който се придържаше след войните на Наполеон, двете световни войни, създаването на Алианса през 1949 година и по време на Студената война.

Швеция обаче трябваше да преодолее сериозната съпротива на Турция и Унгария, която продължи близо две години. В крайна сметка парламентът в Анкара одобри присъединяването ѝ към Алианса през януари, а на Унгария - в края на февруари т.г.

Освен че е производител на изтребители "Грипен", Швеция произвежда и безоткатни оръдия "Карл Густав", леки огнестрелни противотанкови оръжия, подводници клас "Готланд" и противокорабни ракети. Досега тя осигури сериозна военна помощ за Украйна от 15 пакета, като последният бе на стойност около 683 млн. щатски долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Да им е честито

преди 2 месеца

Да се приготвят да плащат милиарди на САЩ за закупуване на оръжия. Това ще им е печалбата. Г'лупаците не трябва да се поливат, те сами си растат.

28

Товаришчи

преди 2 месеца

Среден палец за масковския гном, апять.

27

rambaldievskievich

преди 2 месеца

Ех тъй, ***, ***! Молодець, тъй, наш! Фините и шведите в НАТО вкара с марш!

fallback