Снимка: БГНЕС/ЕРА

Екоактивисти от организацията "Последно поколение" нацапаха днес с оранжева боя фасадата на германското канцлерство в Берлин, предаде ДПА.

На снимка, разпространена от организацията, която се бори срещу климатичните промени, се вижда надписът "Помощ! Вашите деца", изписан с големи букви, и множество отпечатъци от длани. Виждат се и няколко екоактивисти, които са седнали или легнали пред стена на канцлерството.

Берлинската полиция разследва инцидента, като задържа 16 души на възраст между 13 и 16 години, за да провери самоличността им. Полицията започна също и разследване за предполагаеми щети на имущество.

Екоактивистите призовават германското правителство да изпълни своята отговорност към младото поколение по отношение на климатичните промени, се казва в прессъобщение на "Последно поколение".

Името на организацията неведнъж излиза на първите страници на вестниците заради драматични протести, имащи за цел да привлекат вниманието към климатичните промени, като някои екоактивисти са били арестувани за нарушаване на уличното движение и други провинения.

От началото на 2022 г. "Последно поколение" организира демонстрации за приемане на повече мерки по отношение на климата, като извършва улични блокади и други протестни прояви. Миналата година нейни членове напръскаха с оранжева боя и историческата Бранденбургска врата в Берлин.

Германските власти водят няколко разследвания и съдебни процеси срещу членове на организацията, много от които са вече осъдени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase