Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над триста опозиционни политици във Франция от Социалистическата, Лявата и Зелената партия (Евроеколози-Зелени) призоваха за общонационални протести в неделя срещу спорния нов закон за имиграцията, предаде ДПА.

"Законът за имиграцията, одобрен от парламента в края на 2023 година, представлява безпрецедентно отрицание на защитите и правата, гарантирани на чужденците в нашата страна", се казва в призива, разпространен днес във в. "Либерасион".

Там се твърди, че въпросният закон поставя под съдебна отговорност чуждестранни граждани без документи за пребиваване и ограничава достъпа до социални помощи на законно пребиваващите във Франция чужденци. Опозицията нарича закона и "победа за десните екстремисти".

Изготвен по настояване на президента на Франция Еманюел Макрон, той имаше за цел да контролира потока на имигрантите и да подобри основите за вписването им във френското общество. Под натиска на консервативната опозиция в парламента - "Републиканците", от чиито гласове центристкият лагер на Макрон зависеше за прокарването на закона - предвидените от него мерки станаха по-строги.

Новият имиграционен закон все още не е влязъл в сила. Тъй като правителството на Франция и самият президент Макрон имат притеснения по някои членове от закона, свързани с конституцията, те го придвижиха към Конституционния съвет. Той ще оповести идната седмица дали определени пасажи от текста трябва да бъдат преработени.

В своя призив политиците от опозицията, сред които и кметът на Париж - социалистката Ан Идалго, предупреждават да не бъдат превръщани имигрантите в изкупителна жертва за всички проблеми в държавата. Отбелязва се, че те допринасят за икономическото благо на страната, като съставляват значителен процент от работната сила./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase