Снимка: БГНЕС

За първи път откакто се правят измервания, температурите спаднаха под минус 30 градуса в столицата на Норвегия - Осло, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Минус 31,1 градуса по Целзий бяха регистрирани Бьорнхолт в северната част на столицата, посочва Норвежкият метеорологичен институт. Температурата е била регистрирана тази нощ между 3 и 4 ч. местно време в горска метеорологична станция, където най-високата температура през последните 24 часа е била от минус 21,9 градуса по Целзий. Малко преди 8 ч. по Гринуич там е било отчетено леко затопляне - минус 29 градуса по Целзий, но тези градуси са се усещали като минус 37 градуса.

В центъра на Осло през нощта са били отчетени минус 21,5 градуса по Целзий.

Северна Европа е скована от леден студ вече няколко дни. В сряда в северната част на Швеция беше регистриран рекорд от минус 43,6 градуса по Целзий, което е най-ниската температура, регистрирана там от 25 години за месец януари на шведска територия.

Рекордно ниските температури във Финландия тази седмица вдъхновиха турист при пътуване до неин арктически райони да опита трик, който отдавна го бе заинтригувал.

49-годишният Лаури Унтамо, мениджър продажби от Южна Финландия, беше на почивка във финландска Лапландия с приятели, когато температурите паднаха до минус 30 градуса по Целзий на Нова година, предадоха местни и чужди медии.

"Виждал съм видеоклипове на трика в социалните медии и YouTube, който може да се направи, но никога не е имало подходящия студ, за да го опитам при минус 30 градуса или по-ниско", каза Унтамо. Той сварил вода, бързо я изнесъл навън и я хвърлил над главата си. Изобщо не се изгорил, защото врялата вода веднага се превърнала в леден облак.

Въпреки леденото време Унтамо и приятелите му се наслаждаваха на каране на ски и разходки из заснежените гори. "Ние дори видяхме северното сияние няколко нощи, така че Лапландия наистина ни даде най-доброто от всичко тази седмица", каза той.

Скандинавските страни преживяха изключително студено време през последните няколко дни, като най-ниската температура от 25 години достигна минус 44,3°C.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase