Снимка: БГНЕС/ЕРА
Украйна са свалили 10 руски хиперзвукови ракети „Кинжал“, 59 крилати ракети Х-101, Х-555 и Х-55 (Х на кирилица - бел. ред.), както и 3 крилати ракети клас „Калибър“

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2024/01/02/rusiia-atakuva-ukraina-s-hiperzvukovi-raketi-kinjal.5

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова за по-бързи доставки на системи за противовъздушна отбрана, бойни дронове и ракети с голям обсег, съобщи "Гардиън".

От външното министерство в Киев съобщиха, че Кулеба е призовал западните партньори на Украйна да отговорят на нов руски удар по Украйна, като "ускорят доставките на допълнителни системи за противовъздушна отбрана, бойни дронове от всички видове, ракети с голям обсег на действие с дължина над 300 км".

В изявлението се казва още, че той е призовал партньорите да вземат "решение за прехвърляне на замразените руски активи в полза на Украйна и за прекратяване на контактите с руските дипломати в съответните столици и международни организации".

Миналия месец Конгресът на САЩ не успя да одобри още 50 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна, тъй като преговарящите не постигнаха споразумение, а републиканците поискаха репресии на вътрешните граници.

Отделно от това Украйна очаква да получи пакет от 50 млрд. евро от ЕС, чието предоставяне изглежда несигурно, след като Унгария блокира блока да одобри помощта.

Неуспехът да се приемат двата законопроекта за финансиране разочарова украинските официални лица, които предупредиха, че всяка промяна в политиката на Запада може да окаже силно влияние върху хода на войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase