Снимка: БГНЕС

Полет на Qatar Airways се натъкна на турбуленция над Турция, ранявайки 12 пътници и екипаж. Полетът от Доха до Дъблин кацна безопасно след инцидента, който накара хората да се ударят в тавана на самолета. А новината дойде само пет дни след смъртта на британски пътник и нараняванията на 104 други, след като полет на Singapore Airlines попадна на внезапна турбуленция над Мианмар, което доведе до драстична загуба на височина.

Знаем, че турбуленцията е обичайна част от летенето – но дали някои маршрути са по-предразположени? И къде е най-зле?

Какво е турбуленция?

Турбуленция се усеща, когато самолет лети през сравнително разстроен въздух, което води до "резки странични и вертикални сътресения", според Австралийския орган за безопасност на гражданската авиация. Турбуленцията е водещата причина за наранявания на екипажа и пътниците по време на полет.

Агенцията определя осем типа турбуленция, включително гръмотевична буря, термична, фронтална и "планинска вълна", които попадат в шест категории на тежест.

Къде е най-често срещаната турбуленция?

Като цяло се очаква турбуленция над високите планини, океаните, екватора и при навлизане в реактивни потоци, според д-р Гуидо Карим младши, ръководител на Griffith Aviation в университета Грифит. Но турбуленцията в чист въздух – обикновено причинена от много внезапна промяна в посоката на вятъра – може да възникне навсякъде и по всяко време.

"Сложни фактори си взаимодействат, за да създадат турбуленция", казва бившият пилот, цитиран от The Guardian. Той добавя, че горските пожари могат също да я предизвикат. "Радарната технология за откриване на турбуленция се подобрява, но въпреки всички инструменти на борда, не можем точно да предвидим къде и кога ще има турбуленция."

Той е летял по международни маршрути над Андите, където е задължително да включите знака за колан, когато наближавате планините. Бенгалският залив по време на сезона на мусоните е пословично бурен, както и летенето над Алпите – "но понякога дори не ги забелязвате", казва той.

Високата влажност и температурите са склонни да правят турбуленцията по-силна, така че летенето от Лондон до Ню Йорк през летните месеци вероятно ще бъде по-трудно, отколкото летенето по същия маршрут през декември, казва той.

Кои са най-бурните полети в света?

Шведският сайт за прогнозиране на турбулентност Turbli използва данни от Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ и Метеорологичната служба на Обединеното кралство.

Най-бурните му маршрути през 2023 г. са: Сантяго, Чили до Санта Круз, Боливия; Алмати, Казахстан до Бишкек, Киргизстан; Ланджоу до Чънду, Китай; Милано, Италия до Женева, Швейцария и Милано до Цюрих, Швейцария.

Най-неспокойните страни, над които се лети през април, според сайта, са били Френска Полинезия, Фиджи, Пакистан, Намибия и Уругвай. Южният Пасифик е класиран като най-бурния океан за прелитане.

На нито един маршрут не е регистриран над степен на разсейване на вихрови вълни (edr) от 20. Екстремна турбулентност възниква над 80 edr.

Данните на Австралийското бюро за транспортна безопасност показват, че в световен мащаб през 2023 г. е имало 3047 инцидента с търговски самолети. От тях 236 са причинени от времето.

Досега през 2024 г. е имало 790 инцидента с търговски самолети, от които 52 са причинени от времето.

Има ли връзка между инцидентите с Qatar Airways и Singapore Airlines?

Ако два самолета са в една и съща зона, когато срещат турбуленция, те може да бъдат повлияни от една и съща метеорология, казва Милтън Шпеер, метеоролог и сътрудник в Технологичния университет в Сидни. Но QF17 и SQ321 бяха на хиляди километри един от друг, когато бяха ударени от силна турбуленция.

Карим каза, че не е видял очевидни атмосферни или метеорологични явления, свързващи двата случая на турбуленция през седмицата. Той е разговарял с пилоти, които са летели в двата региона през последните дни и им е казано, че не са видели „нищо необичайно“.

Ние обаче знаем, че инцидентите със силна турбуленция се увеличават – с 55% между 1979 г. и 2020 г. – и че климатичната криза се смята за отговорен фактор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase