Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската партия "Алтернатива за Германия" бе обявена за дясна екстремистка организация от източната германска провинция Саксония, предаде ДПА, като се позова на местната служба за вътрешно разузнаване.

"Вече няма съмнение за дясната екстремистка ориентация на "Алтернатива за Германия - Саксония", каза Дирк-Мартин Кристиан, ръководител на провинциалната Служба за защита на конституцията. Саксония е третата германска провинция, която прави същата категоризация, след като Тюрингия и Саксония-Анхалт също обявиха партията за екстремистка.

"Алтернатива за Германия" от четири години е под наблюдение в Саксония и от февруари 2021 г. се подозира, че е екстремистка организация.

В резултат на широкообхватно разследване разузнавателната агенция стигна до заключението, че звеното на "Алтернатива за Германия" в провинцията "преследва цели, противоречащи на конституцията", отбеляза Кристиан.

В доклада си Службата за защита на конституцията говори за политиката на партията по отношение на миграцията, критериите ѝ за получаване на гражданство и враждебността към исляма и мюсюлманите, както и антисемитските ѝ позиции./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase