Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди се очаква да присъстват на неделния марш срещу антисемитизма в Париж на фона на споровете между политическите партии кой да участва и кой ескалира антисемитските инциденти във Франция. Напрежението нараства във френската столица, която е дом на големи еврейски и мюсюлмански общности, след нападението на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка Хамас срещу Израел, последвано от едномесечно израелско бомбардиране на Ивицата Газа.

Над 3000 полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени, за да поддържат сигурността на "великия граждански марш", според вътрешния министър Жералд Дарманен.

В навечерието на марша президентът Еманюел Макрон осъди "непоносимото възраждане на необуздания антисемитизъм" в страната. „Франция, в която нашите еврейски граждани се страхуват, не е Франция. Франция, в която французите се страхуват заради своята религия или произход, не е Франция“, пише той в писмо, публикувано в събота във всекидневника „Льо Паризиен“. Той отбеляза, че неделното шествие трябва да покаже Франция като "обединена зад своите ценности, своя универсализъм".

Франция е регистрирала близо 1250 антисемитски акта след началото на войната Израел-Хамас на 7 октомври. Макрон обяви, че ще присъства на марша "в сърцето и мислите си". Той осъди "объркването" около митинга и подчерта, че то се "използва" от някои политици за собствените им цели.

"Колкото повече хора, толкова по-добре"

Председателите на двете камари на парламента, съответно Яел Браун-Пивет и Жерар Ларше, призоваха във вторник за "всеобща мобилизация" на марша срещу нарастващия антисемитизем. Те ще поведат шествието зад транспарант с надпис "За републиката, срещу антисемитизма".

Лявата партия "Непокорна Франция" заяви, че ще бойкотира събитието, на което планира да присъства крайнодесният „Национално обединение“. Крайнодясната лидерка Марин Льо Пен обяви, че маршът трябва да послужи и за противопоставяне срещу "ислямския фундаментализъм" - любима тема на нейната антиимигрантска партия. „Колкото повече хора има, толкова по-добре“, изтъкна тя и добави, че е готова да марширува „отзад“, ако присъствието й е проблем.

Лидерът на „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон отхвърли марша като среща на "приятели на безусловна подкрепа за палестинското клане" в Газа. Комунистическият лидер Фабиен Русел каза, че "няма да излезе на марш заедно" с „Националното обединение“. Той каза, че крайнодясната партия е основана от хора, които са "многократно осъждани за антисемитски изказвания" и които са "сътрудничели" на нацистка Германия. Други леви партии, както и младежки и правозащитни организации ще излязат на протеста зад общ лозунг, отделено от крайната десница. Не са предвидени изказвания.

Без позьорство

Премиерката Елизабет Борн посочи в неделя, че на марша "няма място за позьорство". „Това е жизненоважна битка за националното сближаване“, написа тя в мрежата X, часове преди самата тя да върви, както се очаква, начело на колоната. Бащата на Борн оцелява в нацисткия лагер на смъртта Аушвиц в окупирана Полша, но той се самоубива, когато тя е била на 11 години.

Сред дългия списък от неотдавнашни антисемитски актове парижките прокурори разследват инцидент от 31 октомври, когато сгради в града и предградията бяха изцапани с десетки звезди на Давид. Графитите, които върнаха спомените за нацистката окупация на Париж по време на Втората световна война и депортирането на евреи в лагерите на смъртта, бяха осъдени от целия политически спектър.

Шествието се провежда ден след като няколко хиляди души демонстрираха в Париж под лозунга и скандиранията "Спрете клането в Газа". Левите организатори призоваха Франция да "изиска незабавно прекратяване на огъня" между Израел и бойците на Хамас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase