Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Израел продължава подготовката за мащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа. По границата на анклава са струпани десетки хиляди войници и бойна техника.

Основните цели на операцията ще са в северната част на Ивицата Газа, а израелските власти призоваха цивилното население в района – над един милион души, да се изтегли на юг.

Повече от 600 000 жители на ивицата Газа са се вслушали в призивите на израелските власти да се преместят от района на град Газа в северната част на ивицата на юг, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари, цитиран от ДПА.

Хагари повтори, че израелските сили са насочили действията си срещу "Хамас" и се стремят да не нараняват цивилни.

Израелската армия потвърди отвличането на 155 заложници от страна на "Хамас". Техните близки са били информирани, каза Хагари и обеща, че армията "ще направи всичко", за да ги върне у дома.

Междувременно Израел заяви, че няма интерес да води война с "Хизбула".

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза, че страната му няма интерес да води война на северната си граница и че ако ливанската групировка „Хизбула“ се въздържа, то и Израел ще поддържа статуквото по границата, съобщи Ройтерс.

Престрелките по границата между Израел и Ливан през последната седмица предизвикаха опасения, че битките с „Хамас“ в Газа може да ескалират в по-широк конфликт.

В неделя следобед сирените за въздушна тревога прозвучаха в Северен Израел, а жителите се отправиха към убежищата. Израелската армия съобщи, че е прехванала пет от девет ракети, изстреляни от Ливан. Израелската страна отвърна с артилерийски удари по зоните, откъдето са дошли ракетите.

„Ние нямаме интерес от война на север. Не искаме да ескалираме ситуацията“, каза Галант пред журналисти. „Ако „Хизбула“ избере пътя на войната, ще плати много тежка цена. Много тежка. Но ако покаже сдържаност, ние ще зачетем това и ще запазим ситуацията такава, каквато е“, допълни израелският министър на отбраната.

В неделя вечер Израел нанесе нови удари по цели на „Хизбула“, но не стана ясно дали те са в отговор на нов обстрел от Ливан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Батинка

преди 7 месеца

Така ще ги бият арабелите че свет ще им се завие !!!

14

ДО 1

преди 7 месеца

Преди 6 октомври имаше ли толкова смъртни случаи....

13

БЕЗ КОМЕНТАР

преди 7 месеца

Хамас, акроним на Ха̀ракат ал Мука̀уама ал Исла:мѝя (на арабски: Ислямско движение за съпротива, хамас (حماس) на арабски означава стремеж, устрем) е палестинска паравоенна и политическа организация.[4] Основана е от Ахмед Ясин и Мухамед Таха в края на 1987 г. като клон на Мюсюлманското братство. Основната ѝ цел е УНИЩОЖАВАНЕТО НА ИЗРАЕЛ и създаването на държава Палестина. Хамас се ръководи от Халед Машал до 6 май 2017 г. На 6 май 2017 г. Хамас избира своя нов лидер Исмаил Хания.

fallback