Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Украинският президент Володимир Зеленски призова за световна солидарност с Израел, където вчера нахлуха бойци на движението Хамас, проникнали от ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Израел - подобно на Украйна, която бе нападната от Русия преди близо 20 месеца - има "пълното право" да се защити, каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение.

Той призова световните лидери да покажат солидарност и единство в подкрепа на Израел и да осъдят "терористичната атака", извършена от Хамас.

"Нека ценността на човешкия живот и нетърпимостта към терора бъдат принципите, които най-накрая ще обединят целия свят", си пожела Зеленски.

Oще по темата
"Накъдето и да насочат ракетите си и когото и да атакуват, терористите трябва да загубят. И това е важно за целия свят", подчерта той.

Отношенията на Украйна с Израел са напрегнати от руската пълномащабна инвазия през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс. Въпреки че изпрати на Киев тонове хуманитарна помощ, израелският премиер Бенямин Нетаняху последователно отказа да му достави оръжия.

Израел, който е важен партньор на САЩ, има едни от най-близките връзки с Русия сред страните, политически обвързани със Запада.

Реакцията на Русия бе много по-сдържана реакция от тази на Украйна. Тя призова и палестинците, и Израел към "незабавно прекратяване на огъня" и каза, че е в контакт и с двете страни в конфликта, както и с арабските държави, във връзка с насилието, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

0880

преди 11 месеца

До Дивуй --- Кой си бе да командваш света, наркоман! Аре у лево!!

97

Гранатомети от Киев

преди 11 месеца

Бойци на Хамас, въоръжени с украински противотанкови гранатомети и ПЗРК, бяха задържани близо до Ашкелон в Израел.Войници на ИД откриха гранати РПГ-7 в задната част на палестински пикап. На тях са открити следи от украинска част от Мукачево, Закарпатска област.

96

Какво следва

преди 11 месеца

Нека Зеленски да изпрати като помощ на Израел укронацисткият полк Азов - тези с татуираните свастики. Сигурно е, че евреите ще им се радват много.

fallback