Снимка: БГНЕС

Етническите арменци в Нагорни Карабах започнаха масово бягство с коли към Армения, след като Азербайджан победи бойците на отцепилия се регион в конфликт, датиращ от съветската епоха.

Ръководството на Нагорни Карабах заяви пред американски медии, че 120 000 арменци в региона не искат да живеят като част от Азербайджан, тъй като се страхуват от преследване и етническо прочистване.

Според репортер на АФП в карабахската столица, известна като Степанакерт от Армения и Ханкенди от Азербайджан, тези, които имат гориво, са започнали да се движат по коридора Лачин към границата с Армения.

Снимки от въздуха показват десетки автомобили, които през нощта излизат от столицата към планинските завои на коридора.

Арменците от Карабах - територия, международно призната като част от Азербайджан, но преди това извън неговия контрол, бяха принудени да прекратят огъня миналата седмица след 24-часова военна операция на много по-многобройната азербайджанска армия.

Арменците не приемат обещанието на Азербайджан да гарантира правата им при интегрирането на региона.

"Деветдесет и девет на сто от тях предпочитат да напуснат историческите ни земи", заяви пред Си Ен Ен Давид Бабаян, съветник на Самвел Шахраманян, президент на самопровъзгласилата се Република Арцах.

"Съдбата на нашия беден народ ще остане в историята като позор и срам за арменския народ и за целия цивилизован свят", казва Бабаян. "Тези, които са отговорни за съдбата ни, един ден ще трябва да отговарят пред Бога за греховете си".

Премиерът на Армения Пашинян е призован да подаде оставка, защото не е успял да спаси Карабах. В обръщение към нацията той заяви, че е пристигнала известна помощ, но масовото бягство изглежда неизбежно.

"Ако не се създадат подходящи условия арменците от Нагорни Карабах да живеят по домовете си и няма ефективни механизми за защита срещу етническо прочистване, нараства вероятността арменците от Нагорни Карабах да провидят изселването от родината си като единствен начин да спасят живота и идентичността си", каза той според официална стенограма.

Ситуацията би могла да промени крехкия баланс на силите в региона на Южен Кавказ - смесица от етноси, пресечена от петролопроводи и газопроводи, където Русия, САЩ, Турция и Иран се борят за влияние.

Победата на Азербайджан от миналата седмица изглежда слага край на един от десетилетните "замразени конфликти" след разпадането на Съветския съюз. Президентът на Азербайджан Алиев заяви, че неговият "железен юмрук" е оставил в историята идеята за независим етнически арменски Карабах и че регионът ще бъде превърнат в "рай".

Армения твърди, че при военната операция на Азербайджан са загинали над 200 души, а 400 са били ранени.

Нагорни Карабах се намира в район, който през вековете е бил под властта на перси, турци, руснаци, османци и съветски войски. След падането на Руската империя през 1917 г. за него претендират както Азербайджан, така и Армения. По съветско време е обявен за автономен район в рамките на Азербайджан.

Когато Съветският съюз се разпада, арменците там отхвърлят номиналния азербайджански контрол и завземат съседната територия в така наречената Първа карабахска война. В периода 1988-1994 г. са убити около 30 000 души, а повече от един милион души, предимно азербайджанци, са разселени.

През 2020 г., след десетилетия на сблъсъци, Азербайджан, подкрепен от Турция, печели решителна 44-дневна Втора карабахска война, като си възвръща територията в Карабах и околностите му. Тази война завърши с мирно споразумение с посредничеството на Русия, което арменците обвиняват Москва, че не е успяла да гарантира.

Късно в събота арменските власти в региона съобщиха, че около 150 тона хуманитарен товар от Русия и още 65 тона брашно, изпратени от Международния комитет на Червения кръст, са пристигнали в региона.

При наличието на 2000 миротворци в региона Русия заяви, че съгласно условията на прекратяването на огъня до събота са предадени шест бронирани автомобила, повече от 800 малки оръжия, противотанкови оръжия и преносими системи за противовъздушна отбрана, както и 22 000 боеприпаса.

В Армения е подготвено място за 40 000 души от Карабах. Азербайджан, който е предимно мюсюлмански, заяви, че арменците, които са християни, могат да напуснат, ако искат.

Руски официални лица твърдят, че Пашинян е виновен за собственото си лошо справяне с кризата и многократно са заявявали, че Армения, която граничи с Турция, Иран, Азербайджан и Грузия, има малко други приятели в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase