Снимка: архив, БГНЕС

В пет федерални провинции в Германия крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ има рейтинг близо до или над 30%. В лятното си интервю за телевизионния обществен канал Цет Де Еф германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова гражданите да гласуват отговорно и да осъзнават последствията от вота си, предаде кореспендентът на БНР.

В германските провинции Саксония, Тюрингия, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания крайните популисти от „Алтернатива за Германия“ имат одобрение, което приближава или дори надхвърля 30%. За федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер числата са "обезпокоителни", както каза той в интервюто.

"Трябва отново да се научим да водим споровете помежду си демократично. Не с омраза и не с насъскване. Трябва да възпрем бизнеса със страха в тази страна. Ние нямаме нужда от политици, които внушават страх, а от такива, които решават проблеми", посочи Щайнмайер.

Въпреки това, каза още президентът, трябва да се проявява "разбиране към факта, че хората имат въпроси и са обезпокоени". От 2008 г. насам трябваше да бъдат преодолени много кризи. В момента „Алтернатива за Германия“ повдига въпроси, на които "много хора очакват отговори", заяви Щайнмайер. И именно това трябва да предоставят политиците, каза той. "Какво ще се случи с моята работа, как ще се развива инфлацията, къде се позиционираме правилно във войната на Русия срещу Украйна, какво ще се случи с движението на бежанците по границите на Европа?".

Всеки гласоподавател поема обаче и отговорност за това, което прави. И ако гражданите укрепват партия, която допринася за брутализирането на дебатите, то това също е отговорност на отговорния гражданин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase