Снимка: Pixabay
fallback

В Испания синоптиците прогнозират, че лятото ще бъде едно от най-топлите за последните десетилетия.
Метеорологичната пролет от 1 март до 31 май е най-горещата от над 60 години и това се дължи основно на рекордните жеги от края на април, предаде БНР.
 
Тогава в Южна Испания бяха измерени 38,8 градуса, сочи доклад на метеорологичната служба. Средната температура през трите месеца е 14,2 градуса.

Тазгодишната е и втората най-суха пролет, откакто се води статистика. По-малко дъжд е имало само през 1995-а.
Очакваните през лятото валежи, макар и 40-50% над нормата, няма да облекчат сушата, от която страда Испания, допълват синоптиците в прогнозата си за следващите месеци.

Според нея астрономическото лято на 2023-а, което настъпва на 21 юни, ще бъде едно сред петте най-горещи за последните 30 години.

Междувременно в голяма част от скандинавските страни пролетта е необикновено суха, отбелязва АФП.

В Дания не е паднала капка дъжд от две седмици, съобщава  местната метеорологична служба, според която от 17 години не е имало толкова дълъг период без валежи.

Заради спад в количеството на валежите властите в Швеция отправиха предупреждение за горски пожари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 11 месеца

"Хубаво е да се следи какво се случва с климата."-------------Зомбайо, ходи си стреснат и уплашен през цялото време, щом така ти харесва. Само не искай от ИНФОРМИРАНИТЕ здравомислещи да ти споделят параноидната обсесия.

13

Анонимен

преди 11 месеца

Всъщност сме истински късметлии, че при нас имахме толкова валежи и хладно време през последните седмици, а не жеги и пожари, които стават навсякъде по света в момента. Не, че след 2-3 седмици няма и при нас да дойдат сушата, жегите и пожарите, но можеше и да е по-лошо.

12

...

преди 11 месеца

споко, къде е още! климатичните промени в следствие от глобалното затопляне тепърва предстоят! а едва сега започват! Така, че нема д се плашите! големия и четвъртит тепърва започва да ни влиза!!!!

fallback