Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Мръсният въздух причинява ежегодно смъртта на над 1200 деца в Европа. Това се посочва в доклад, публикуван от Европейската агенция за околна среда, предадоха ДПА и АФП.

Децата са особено уязвими на замърсяването на въздуха - от времето, когато са в утробата на майките си, до достигане на пълнолетие, отбелязва базираната в Копенхаген агенция. Лошият въздух създава риск и за възрастните, допълва агенцията.

Експертите на Европейската агенция за околна среда посочват, че вредните емисии от транспорта, индустрията и отоплението трябва да бъдат намалени по-бързо.

Практична мярка за подобряване качеството на въздуха около училищата и детските градини например е създаването на повече зелени пространства.

Въпреки подобренията през последните години равнището на замърсяване в много европейски държави упорито е над границите, препоръчвани от Световната здравна организация (СЗО), отбелязва Европейската агенция за околна среда в друг доклад.

Проблемите са най-често срещани в градовете. През 2021 г. над 90 процента от градското население в ЕС е живеело при равнища на фини прахови частици, озон и азотен диоксид над препоръките на СЗО.
(БТА, София Георгиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

brainfart

преди 1 година

До Анонимен "Просто горивото, с което се зареждат е с алуминиев прах" ------------ абе, пръскания, ако имат достъп до горивата, защо не нагнасят там алуминий, вируси, син камък, белина и т.н. в горивата за автомобилите??? Ти като пръскаш там хлебааарки, коомари, мраавки и т.н. със спрей от къде ги пръскаш? Директно или от другия край на стаята?

15

пилот на непръскачка

преди 1 година

До Анонимен "Просто горивото, с което се зареждат е с алуминиев прах." -------------- то заради това и рефинерията в Бургас е най-големият потребител на халумин в България. Вервайте ми.

14

Пилот на пръскачка

преди 1 година

Да знаете, че днес графикът за пръскане е североизточна България до обяд и софийското поле следобяд. За София сме подготвили смес с повечко халумин. Специално за феновете на конспиративните теории ще сложим и препарат срещу мухъл.

fallback