Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Премиерът на Северна Македония призова България да пази правата на македонците в страната съобщи Макфакс.

Димитър Ковачевски призова страната да спазва решението на Европейския съд.

Oще по темата
Настоява българското ръководство да зачита правата на македонското малцинство в страната.

Той настоява, че македонци има на всякъде по света и обясни, че гражданите на България, които се самоопределят като македонци, са граждани и на ЕС.

Припомня се, че според доклада на Държавния департамент българската държава отказва да регистрира македонски активистки групи. Настоява се, че Европейският съд е установил, че се спира свободата за сдружаване.

Македонското правителство взе решение да спре регистрацията на няколко български клуба там. Това доведе до недоволство от българската страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

преди 1 година

И тия при всичко което правят, имат наглостта даже да държат сметка как ние се държим с тях? Много им се ще да направим както Путин с Украйна и да им дойдат сърбите на помощ. Яд ме е, че нямаме държава която да защитава Българските интереси, а не собствените си облаги. Ударихме дъното и след 20 години ще сме 4 милиона, събрани в 5 града. Останалото ще е история

57

Бедняк

преди 1 година

До Солун всичко е Македония, защо ли за там няма претенций .Там всеки първи се брой за Македонец и да няма клубове регистрирани на Северна Македония си е обида ,ама нямат претенции за там .Питам се защо ли.

56

Исторически извори

преди 1 година

доказват,че македонци преди 1945 г. е имало, но това са били гърци, населяващи областта Македония.(нещо като Тракия,която била населявана от траки ,а не днешните тракийци). Днес всички българи, албанци, турци, власи и др. населяващи Северна Македония са северомакедонци. Етнически македонец е нещо като етнически кипърец, австриец, белгиец, швейцарец - т.е. такова животно няма

fallback