Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Китайската армия е изпратила през последното денонощие 71 самолета и седем кораба към Тайван, съобщи тайванското министерство на отбраната, цитирано от агенциите.

Между 06:00 ч. сутринта вчера и 06:00 ч. сутринта днес 47 от китайските самолети са пресекли така наречената средна линия, неофициалната граница в Тайванския проток, възприета от двете страни, и са навлезели в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана, посочи ведомството.

Oще по темата
Сред изпратените самолети е имало 18 изтребителя "Шънян-16", 11 изтребителя "Шънян-1", шест Су-30, както и дронове.

Тайпе уточни, че по време на прелитанията китайските самолети са били наблюдавани от зенитно-ракетните комплекси на тайванската противовъздушна отбрана. Вдигнати са и тайвански изтребители, които да ги предупредят да се оттеглят.

Тайванската Централна информационна агенция отбеляза, че това е най-голямото досега навлизане на самолети на китайските военновъздушни сили в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана, но добавя, че случаят не е предизвикал безпокойство на острова, тъй като Тайван е свикнал с нарастването на китайския натиск през последните години.

Това се случва в условията на продължаваща китайска военна активност около острова, който Китай смята за своя територия.

Вчера Пекин съобщи, че е провел военни учения във водите и въздушното пространство около Тайван в отговор по думите на китайските военни на провокация от страна на демократично самоуправляващия се остров и САЩ.

"Това е решителен отговор на настоящата ескалация на сговор и провокация от страна на САЩ и Тайван", казаха те. Повод за раздразнението на Пекин стана в частност приетият наскоро отбранителен бюджет на САЩ за новата година, в чийто текст Китай е определен като стратегическо предизвикателство. В него е предвидено и да се засили сътрудничеството в сигурността с Тайван, но и да се разшири това с Индия в сфери като отбранителните технологии.

Тайван, който остро се противопоставя на китайските претенции за суверенитет над острова, заяви, че тези учения са показали, че Пекин руши регионалния мир и се опитва да сплаши тайванския народ.

През последните години Китай засили натиска върху Тайван да приеме управлението на Пекин. Тайванското правителство казва, че иска мир, но добавя, че ще се защити, ако бъде нападнато.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 1 година

Време е Китай да покажат, че са съюзници на Русия и да отвлекат вниманието на каубоите към Тихоокеанския регион. На два фронта няма да издържат.

36

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен-Така и не разбрах защото всичките ни пишман комунисти не мигрираха в страни като Русия и Китай ами все отиват в тоз прогнилия запад..." - ами помъчи се да отидеш там - виза, проверки, охранявана граница - не им трябват такива като теб

35

Знайко

преди 1 година

Какво стана Путин заграби 20%от Украйна,сринаха му икономиката газ и нефт също .пълна технологична и икономическа изолация.Вече и един дрон не може да произведе Щяли... Да произвеждат Москвичи без компютри АВС Аирбаг..т.е Мод 1980г.Но щяли трепят им не уборудваните войници като мухи.Ако Китай нападне Тайван въпреки че е 13пъти по силна економика от Руската също ще катострофира Японците ще се вооръжат .Тъй че Китай не може да прибере от Тайван Технологии тях ще ги изнеасат веднага а Китай банкрут

fallback