Снимка: БГНЕС

Според данни на международен мозъчен тръст продажбите на 100-те най-големи производители на оръжие в света достигнаха 592 млрд. долара през 2021 г., като САЩ заемат 50,5 % от тях.

Продажбите на оръжия и военни услуги от 100-те най-големи компании в отрасъла са се увеличили с 1,9% в сравнение с предходната година, се казва в доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

САЩ продължават да са домакин на най-голям брой компании, включени в топ 100, като продажбите на оръжие на 40 американски компании възлизат на 299 млрд. долара.

От 2018 г. насам всички пет компании начело на класацията са базирани в САЩ, докато една британска и четири китайски компании са други фирми сред първите 10.

Първата фирма в списъка е Lockheed Martin, чиито общи продажби възлизат на 60,34 млрд. долара през миналата година, следвана от Raytheon Technologies (41,85 млрд. долара) и Boeing (33,4 млрд. долара).

От първите 100 компании 27 са със седалище в Европа, а общите им продажби на оръжие възлизат на 123 млрд. долара, предава БГНЕС.

Люси Беро-Судро, директор на програмата на SIPRI "Военни разходи и производство на оръжие", заяви, че проблемите във веригата за доставки са оказали сериозно въздействие върху продажбите на оръжие през миналата година.

Засягайки руско-украинската война, в доклада се казва, че производството на оръжия от руски фирми се е увеличило въпреки проблемите, свързани с достъпа до полупроводници и санкциите.

"Например "Алмаз-Антей" заяви, че не е могла да получи плащания за някои от доставките си за износ на оръжие", се казва още в доклада.

В списъка на 100-те най-големи фирми има шест руски фирми, чиито общи продажби достигат 17,8 млрд. долара.

От азиатска страна 21 фирми от Азия и Океания попаднаха в топ 100 с общ размер на продажбите от 136 млрд. долара през миналата година.

"Осемте китайски оръжейни компании в списъка са реализирали оръжейни продажби на обща стойност 109 млрд. долара", се казва в доклада.

Две турски фирми също бяха включени в списъка: Aselsan (2,16 млрд. долара) и Turkish Aerospace (1,2 млрд. долара).

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 9 месеца

Заради вашите оръжия хората мизерстват и гладуват...Господ да накаже тези,които разпалват войни,за да си продават оръжията!

5

Problems

преди 9 месеца

Стотици трилиони са загубите от най наглата диверсия на фармацефтичната мафия последните 8 000 години.. Най тежко пострадаха бедни страни вкл нашата...частите за борба с терора да проведат бързи действия за блокиране на подобни нагло престъпни диверсии. Има огромен обем вкл видео информация за виновните лица и организираните престъпници. Информацията е от ежегодни подобни диверсии рекламирнаи като ГРИП,Flu,SARS,MERS,Swineflu ,birdflu...

4

Анонимен

преди 9 месеца

ако тези пари бяха давани за наука и просперитет на ВСИЧКИ хора сигурно изобщо нямаше да има войни и глад и мизерия и може би много от нелечимите болести щяха да са лечими или изобщо предотвратими. Пъки вие си плюйте по тоя или оня и не се замисляйте :(