Снимка: БГНЕС
fallback

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е необходимо драстично увеличаване на средствата за адаптиране към климата, за да се спасят милиони човешки животи от "климатичната касапница".

Адаптацията към климата включва подготовка на защитни съоръжения срещу нарастващи наводнения, убежища срещу засилващи се циклони и планове за спешна защита на хората по време на влошаващи се горещини и суши. Гутериш заяви, че богатите държави са предоставили само малка част от необходимите средства за защита на уязвимите хора.

В доклад на Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП) се казва, че задълбочаващите се последици от климатичната криза ще надхвърлят възможностите за осигуряване на защита без много повече средства за адаптиране, което ще доведе до "поразяващи удари" за бъдещите поколения.

В доклада се посочва, че 80 % от държавите са започнали планове за адаптация, но само една трета от тях са си поставили количествени цели с крайни срокове.

Действията в областта на климата приемат три основни форми: намаляване на емисиите с цел ограничаване на въздействията, адаптиране към последиците, които не могат да бъдат избегнати, и финансиране на възстановяването на общностите, засегнати от въздействията, към които не могат да бъдат адаптирани.

В поредица от доклади от миналата седмица се констатира, че досегашните действия за намаляване на глобалните въглеродни емисии са "крайно недостатъчни", а в четвъртък Гутериш заяви, че средствата за възстановяване - известни като "загуби и щети" в преговорите на ООН - ще бъдат важен въпрос на срещата на върха за климата в Коп27, която започва следващата седмица.

"Докладът на ЮНЕП ясно показва, че светът не успява да защити хората от настоящите последици от климатичната криза", каза Гутериш. "Нуждаем се от глобално увеличение на инвестициите в адаптация, за да спасим милиони животи от климатичната касапница.

"Нуждите от адаптация в развиващите се страни ще нараснат до 340 млрд. долара годишно до 2030 г.", каза той. "Въпреки това подкрепата за адаптация днес е по-малко от една десета от тази сума. Най-уязвимите хора и общности плащат цената и това е неприемливо."

През 2020 г., последните налични данни, богатите държави са осигурили финансиране в размер на 29 млрд. долара, което е само с 4% повече от 2019 г. Развитите нации обещаха на Коп26 миналата година да увеличат тази сума до 40 млрд. долара до 2025 г.

Нарастващото въздействие на климатичната криза беше ясно изразено през 2022 г., включително катастрофални наводнения в Пакистан и изгарящи горещи вълни от САЩ до Китай. Влиянието на глобалното затопляне за подсилване на много екстремни метеорологични явления вече е силно, дори и при покачване на температурата само с 1,1 °C към днешна дата, а някои сериозни ефекти не биха настъпили без намесата на човечеството в климата.

"Промените в климата нанасят удар след удар на човечеството, както видяхме през 2022 г.", заяви Ингер Андерсен, изпълнителен директор на ЮНЕП. "Ако не искаме да прекараме следващите десетилетия в режим на спешно реагиране, справяйки се с бедствие след бедствие, трябва да изпреварим играта. Температурните диапазони, които в момента наблюдаваме през следващите десетилетия, ще превърнат климатичните въздействия, които наблюдаваме сега, в нокаутиращи удари за следващите поколения."

Други глобални кризи, като войната на Русия в Украйна, не могат да бъдат използвани като оправдание за бездействие, каза тя. "Трябва да се заемем сериозно с адаптирането към изменението на климата и трябва да го направим сега."

Освен от повече финансиране, Гутериш заяви, че страните се нуждаят от много по-добри данни за климатичните рискове и че до пет години навсякъде по света трябва да бъдат въведени системи за ранно предупреждение за екстремни метеорологични условия. "Светът трябва да се активизира и да защити хората и общностите от непосредствените и все по-нарастващи рискове от извънредната ситуация, свързана с климата."

Той добави: "Трябва също така да признаем, че на много места вече е твърде късно за адаптиране. Коп27 трябва да предостави ясна и обвързана със срокове пътна карта за преодоляване на недостига на финансиране за справяне със загубите и щетите. Това ще бъде основният лакмус за успеха на Коп27."

Разработването на действия за адаптиране трябва да включва коренните и местните общности, заяви Аннамария Лехочки от природозащитната организация Fauna & Flora International. "Само тогава е възможно да бъдат ефективни, устойчиви и справедливи. Именно тези общности притежават специализирани познания на място за своите нужди и са в състояние най-добре да разработят трансформиращи решения, които да са насочени и към основните причини за бедността, неравенството, изменението на климата и деградацията на природата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Дядо Мраз

преди 1 година

Не е важно колко пари се отпускат а кой ги усвоява. ООН, ФИФА, МОК, въобще всичките глобални организации имат само две цели.1. Да подсигурят съществуването си независимо от цената2. Да преразпределят финансови потоци

24

Готин

преди 1 година

Факт е, че климата на земята става по топъл и агресивен. Истината е, че човешката дейност почти няма отражение за това но, трябва да се направят опити за смекчаване на последиците без излишна паника. По тази причина ООН търси начин за привличане на средства за решаване на проблема. Истината е, че на управниците не им пука. Те предпочитат да си водят своите войни, а не тези за климата. Жалкото е, че времето за адекватна реакция изтече!!! Вече само Господ може да помогне. Ако иска!?

23

Анонимен

преди 1 година

Да изземем свръхпечалбите на ООН във връзка с изменението на климата. Твърде много пари отиват натам.

fallback