Снимка: БГНЕС
fallback

Коронацията на британския крал Чарлз III ще се състои на 6 май догодина в Уестминстърското абатство, оповести Бъкингамският дворец, цитиран от Ройтерс.

Церемонията ще следва бляскавата традиция от последните хиляда години при интронизирането на монарсите, се казва в съобщението.

73-годишният Чарлз бе обявен за крал веднага след смъртта на майка си кралица Елизабет II миналия месец, но голямата церемония по неговата коронация и коронацията на съпругата му Камила като кралица ще бъде на 6 май, събота.

Церемонията - тържествена и религиозна - ще бъде ръководена от архиепископа на Кентърбъри, духовен водач на англиканската общност. Тя обикновено се провежда няколко месеца след обявяването на новия монарх.

Кралете и кралиците в Англия, а впоследствие във Великобритания и Обединеното кралство се коронясват в Уестминстърското абатство още от 1066 г., по времето на Уилям Завоевателя. Чарлз е 41-ият монарх от линията и ще бъде най-възрастният монарх при коронясването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Слава

преди 1 година

ДА уважим България - негово Величество цар Симеон Втори е коронясан през 1943 година. Жив и Здрав.Царство България в миналото е имало много княжества сега самостоятелни републики ..

10

Анонимен

преди 1 година

На тоя му дават 6 месеца изпитателен срок, щото до тогава "я краля, я короната"!

9

Анонимен

преди 1 година

Ами като се вземе в предвид възрастта му - Да му пожелаем на първо място да доживее до 06.05.2023. И още - Да бъде мъдър и далновиден. В прав текст написано - Да абдикира в полза на сина си. На тия години да гради политика... Байдън прави достатъчно театър - Няма нужда от още един такъв артист. Горкия човечец (Байдън). Не го оставят да си изживее старините спокойно и достойно. Дори американците вече се шегуват с него по разни хумористични предавания. Възрастта не прощава. И нас това ни чака.

fallback