Снимка: Bulgaria ON AIR

Той е израснал в дом само с един родител, в момента е на 27 години, популярен е в платформата TikTok, а от 2022 година официално е лидер на антиимигрантската партия "Национален сбор”. Казва се Жордан Бардела, разполага с комуникационни умение, на които всеки себеуважаващ се политики би завидял, а името му ще се споменава и в бъдеще.

В неделя вечерта партията на Бардела “Национален сбор” получи двойно повече подкрепа от центристкия алианс на Макрон на изборите за Европейски парламент. Това накара президентъ на Франция да обяви, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори на 30 юни.

27-дишната TikTok звезда наследи Марин льо Пен на ръководния пост на партията. Самата льо Пен се опита да отърве партията от обвиненията в расизъм, наследени от нейния баща и съосновател на партията. Но нейният харизматичен наследник, който има 1,5 млн. последователи в TikTok, се оказва основен актив в привличането на все по-млад електорат, благодарение на силата на социалната платформа.

Възходът на младия францучин не мина без противоречия. През януари Бардела беше обвинен в телевизионен репортаж, че е използвал анонимен акаунт в Twitter, за да споделя расистки послания, когато е бил политик на местно ниво. Твърдения, които той категорично отрича.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase