Споменаването на България като част от "маршрута" на камиона-бомба, взривил се в събота на Кримския мост, повдигна въпросът има ли "българска следа". Както бе оповестено, камионът е отпътувал от България за Грузия, минал е през Армения, върнал се е в Грузия и оттам през Северна Осетия, Краснодарския район в Южна Русия към Крим, съобщи Bulgaria ON AIR.

Ръководителят на руската следствена служба Александър Бастрикин не даде почти никакви подробности - нито дали България е само транзитна държава или има отношение към експлозията, нито кога камионът е отпътувал за Грузия.

Още по темата

Според изданието "Комерсант" крайната дестинация на камиона-бомба била Симферопол, където на 7 октомври - рождения ден на Путин, трябвало да достави палети с опаковъчно фолио. Но по някакви причини отпътуването е било забавено. А руският военен кореспондент Алкександър Коц спекулира, че в палетите имало добре укрити още в България експлозиви. Нито едно от тези твърдения няма официален източник. А споменаването на България предизвика реакция у нас.

Пред "Новините ON AIR" говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заяви, че правителството не е предприело конкретни действия, но потвърди, че службите работят.

Темата предизвика и отзвук сред партиите. От БСП настояха президентът Румен Радев спешно да възложи на българските служби разследване на случая с камиона бомба. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изключи версията за "българска следа" в експлозията на Кримския мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase