Снимка: БГНЕС

Броят на загиналите при срутване на магистрала в южната китайска провинция Гуангдонг нарасна до 36, съобщиха държавните медии.

Проливни дъждове доведоха до срутване на участък от път, минаващ от град Мейджоу към окръг Дабу посред нощ. Превозни средства се врязаха в дългия почти 18 метра процеп в асфалта и се спуснаха надолу по стръмния склон отдолу.

Гуангдонг, гъсто населен индустриален център, беше засегнат от поредица от бедствия, причинени от екстремни метеорологични явления през последните седмици. Бурите са много по-силни от очакваното по това време на годината и са свързани с климатичните промени. Срутването на магистралата заклещи над 20 превозни средства и засегна 54 души.

„Към 5:30 сутринта в (четвъртък)... 36 души са загинали, а 30 души са ранени“, каза Синхуа, добавяйки, че нараняванията не са животозастрашаващи. Броят на жертвите нарасна от 24 души в сряда следобед.

Кадри от държавната телевизия CCTV във вторник показаха багери, които копаят в калния хълм под срутения път. Наблизо кран вдигна овъглени, разбити превозни средства върху камион, докато хората наблюдаваха иззад кордона.

Държавните медии нарекоха срутването на пътя "естествено геоложко бедствие", причинено от "въздействието на постоянен силен дъжд". Около 500 души са били изпратени да помогнат в спасителната операция, съобщи CCTV в сряда. Правителството на провинцията е „мобилизирало елитни специализирани сили и е положило всички усилия, за да извърши... търсене и спасяване“, твърди агенция Синхуа.

Официално съобщение в сряда съобщи, че част от магистрала S12 е затворена и в двете посоки, което изисква обходни маршрути. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase