Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Техеран има техническата възможност да построи ядрена бомба, но все още не е решил дали да го направи, каза пред арабската телевизия "Ал Джазира" висш съветник на върховния лидер на Иран Али Хаменей, предаде Ройтерс.

Oще по темата
"За няколко дни ние успяхме да обогатим уран до 60% и можем лесно да произведем обогатен до 90% уран… Иран притежава техническите средства, за да произведе ядрена бомба, но засега няма решение за това от негова страна", каза Камал Харази.

През 2018 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се изтегли от ядрената сделка с Техеран от 2015 г., съгласно която Иран ограничаваше работата си по обогатяване на уран в замяна на разхлабване на наложените срещу него икономически санкции, припомня Ройтерс. Около година след това Техеран започна да нарушава ядрените ограничения, въведени от сделката.

Иран отдавна отрича, че се опитва да разработи ядрени оръжия и твърди, че рафинира уран единствено за употреба с цивилни цели. Според Техеран той може да престане да нарушава ядрената сделка, ако САЩ премахнат санкциите и се върнат към споразумението. Индиректни разговори между Иран и администрацията на президента Джо Байдън, целта на които е да върнат двете страни в ядреното споразумение, буксуват от март.

Харази каза, че Техеран никога не би преговарял за ракетната си програма и регионалната си политика, както от него искат Западът и неговите съюзници в Близкия изток.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Пеесе песос

преди 1 година

Краварите дали ще имат куража да атакуват Иран?!;)) Май по скоро не. Те не са като Русия. Не им стиска да се бият срещу силни армии.

9

хахахаха

преди 1 година

Иран ,даже и да няма ядрено оръжие и носители за него,ако им се наложи,БЪРЗО ще им дадат.

8

Хахаха

преди 1 година

Всеки човек има техническата възможност да стане мултимиардер, но... единици стават. Толкова за техническата възможност.

fallback