Снимка: БГНЕС

До рекордните 30% се е увеличил делът на електричество от възобновяеми източници. Данните са в глобален мащаб за миналата година. Нарастването на слънчевта и вятърната енергия продължава да надвишава растежа на енергията, която се добива от изкопаеми горива.

Докладът е на енергийния мозъчен тръст Ember и според него тази тенденция ще се ускори през настоящата година. Групата очаква растежът на чистата енергия да компенсира повече от общото увеличаване на търсенето на електроенергия, което ще доведе до спад на производството ѝ от изкопаеми горива с 2% през 2024 г.

"Спадът на емисиите от енергийния сектор вече е неизбежен. Но скоростта на намаляване на емисиите зависи от това колко бързо продължава революцията на възобновяемите енергийни източници", каза Дейв Джоунс от Ember.

През последните година се появиха много соларни фирми, на които се дължи и нарастването на възобновяемите енргийни източници. Отново според дани на Ember цената на соларните генерации се срина, тъй като производителите в Китай увеличиха доставките и предложиха рекордно ниски цени за соларните панели.

Соларната енергия е нараснала през 2023 г. с цели 23%, вятърната енергия се е повишила с 10%, а тази, добивана от изкопаеми горива, се е увеличила с едва 0,6%, показва още докладът на Ember.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase