Снимка: БГНЕС

Папа Франциск каза, че пътуването му до Канада идната седмица ще бъде „поклонническо пътуване за покаяние“. Той се надява то да помогне да се излекуват злините, причинени на коренното население от римокатолически свещеници и монахини, управлявали пансиони, в които е имало насилие, предаде Ройтерс.

Пътуването на светия отец от 24 до 30 юли ще включва поне пет срещи с представители на коренното население. Папата е обещал да се извини на тяхна територия за ролята на църквата в държавните училища, които се стремяли да изличат културата на коренното население на Канада.

"За съжаление, в Канада много християни, включително някои членове на религиозни ордени, са допринесли за политиката на културна асимилация, която в миналото е нанесла тежки вреди на коренното население по различни начини", каза Франциск в седмичното си обръщение от площад „Св. Петър“.

Около 150 000 деца са били откъснати от домовете им. Много от тях са били обект на издевателства, изнасилвания и недохранване, определени от канадската комисия за истина и помирение като „културен геноцид“.

Заявената цел на училищата, които са работили между 1831 и 1996 г., е била да бъдат асимилирани децата на коренното население. Тези институции били ръководени от автономни клонове на християнската църква от името на правителството, повечето - от католическата църква.

През март и април тези училища бяха в центъра на обсъжданията между папата и хора от коренното население, проведени във Ватикана.

Припомняйки си тези срещи, папата каза днес, че тогава е изразил „болка и солидарност за злото, което са изтърпели“.

Предстои ми „поклонническо пътуване за покаяние“, което, надявам се, с Божията помощ да мога да допринеса за достигане на пътя на изцелението и помирението, които вече са започнали, каза още светият отец.

85-годишният папа ще посети Едмънтън, Маскуачис, Св. Ана, Квебек и Икалуит в канадската Арктическа територия. Предвидено е светият отец да произнесе девет проповеди и да отслужи две литургии.

Периодично повтарящият се скандал избухна отново миналата година, когато бяха открити останките на 215 деца в бившия индиански интернат в Камлупс в западната провинция Британска Колумбия. Училището е затворено през 1978 г. Това откритие доведе до нови искания за поемане на отговорност.

Оттогава бяха открити още стотици необозначени гробни места. Франсиск става папа близо 20 години след затварянето на последните интернати за индиански деца, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase